Oud-premier Italië Silvio Berlusconi overleden
12 Jun, 07:15
foto
Silvio Berlusconi leidde de centrumrechtse partij Forza Italy en werd afgelopen september gekozen in de Senaat. (Foto: AFP)


Silvio Berlusconi, de voormalige Italiaanse premier getekend door seksschandalen en beschuldigingen van corruptie, is op 86-jarige leeftijd overleden. Volgens Italiaanse media stierf hij in het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan.

In april werd Berlusconi behandeld voor een longinfectie die verband hield met een niet eerder bekendgemaakt geval van chronische leukemie.

Berlusconi, een flamboyante miljardair mediamagnaat, kwam voor het eerst aan in 1994 en leidde tot 2011 vier regeringen. Hij leidde de centrumrechtse partij Forza Italia, die na de verkiezingen in september onder premier Giorgia Meloni in een coalitie ging, toen hij werd gekozen in het Italiaanse hogerhuis, de senaat.

In een reactie op het nieuws zei de Italiaanse minister van Defensie Guido Crosetto dat de dood van Berlusconi een "enorme leegte" heeft achtergelaten. "Een tijdperk is voorbij... Vaarwel Silvio", schreef Crosetto in een tweet, eraan toevoegend dat hij "heel veel van" Berlusconi hield.

De voormalige leider leed aan een zeldzame vorm van bloedkanker, chronische myelomonocytenleukemie, vertelden doktoren in San Raffaele eerder dit jaar aan verslaggevers.

Tot nu toe is er geen officiële bevestiging van de directe doodsoorzaak. Sinds hij in 2020 Covid-19 opliep, heeft hij herhaaldelijk gezondheidsproblemen gehad.

Berlusconi, geboren in 1936 in Milaan, begon zijn carrière met het verkopen van stofzuigers, voordat hij een bouwbedrijf oprichtte. Hij werd een van de rijkste mannen van Italië en verdiende zijn fortuin via zijn tv-kanalen.

Hij verwierf internationale erkenning als eigenaar van de legendarische voetbalclub AC Milan - die hij in 1986 van het faillissement redde - voordat hij de politiek inging.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May