Direct Relief en OECS hernieuwen samenwerking
07 Jun, 22:47
foto
Het Caribisch Gebied verdiept zijn voorbereidings- en responscapaciteiten voor noodsituaties. Het gebied heeft elk jaar te maken met verwoesting veroorzaakt door orkanen.


De Organisatie van Oost-Caribische Staten (OECS) en Direct Relief hebben hun samenwerking voor voorbereiding op en reactie op noodsituaties verlengd. Door de verlenging van de oorspronkelijke overeenkomst uit 2019 kunnen de twee organisaties hun regionale aanpak verdiepen om kleine eilandstaten in het Caribisch gebied te helpen zich voor te bereiden en te reageren op orkanen en andere natuurrampen.

Warmere oceanen als gevolg van klimaatverandering hebben de ernst van de orkanen die de regio jaar na jaar teisteren, vergroot. Het Caribisch gebied heeft tussen 1980 en 2019, 70 tropische cyclonen meegemaakt in 19 landen.

De oorspronkelijke partnerschapsovereenkomst uit 2019 stelde Direct Relief in staat haar voorbereidings- en responscapaciteiten voor noodsituaties in het Caribisch gebied te versterken na de orkanen Irma en Maria in 2017, die eilanden in de hele regio verwoestten. Direct Relief werkte rechtstreeks samen met de ministeries van Volksgezondheid in Antigua en Barbuda, Anguilla, de Britse Maagdeneilanden en het Gemenebest van Dominica om te reageren op de orkanen van 2017, wat leidde tot het bredere partnerschap met de OECS.

"De OECS heeft een hechte en gewaardeerde relatie gehad met Direct Relief", zei OECS-directeur-generaal Didacus Jules. "Bij elke ramp die de OECS-lidstaten heeft getroffen, zijn ze een proactieve en betrouwbare partner geweest die precies het soort ondersteuning bood dat nodig was om ons herstel te bespoedigen. Directe hulp wacht niet tot een ramp toeslaat - ze houden voorspellingen in de gaten en stellen voorraden voor om te anticiperen op het ergste. We zijn zeer dankbaar voor dit niveau van samenwerking."

In het kader van het partnerschap stelt Direct Relief orkaanvoorbereidingspakketten voor, grote voorraden van de medische artikelen die het meest nodig zijn in de nasleep van een ramp, waaronder traumabenodigdheden, antibiotica en wondverzorgingsbenodigdheden, evenals medicijnen voor diabetes, hypertensie en respiratoire, psychische en gastro-intestinale aandoeningen.

Direct Relief werkte nauw samen met OECS bij het reageren op de Covid-pandemie, waarbij persoonlijke beschermingsmiddelen, Covid-testkits, ICU-medische voorraadkits en vaccinkoelkasten en -vriezers naar elke lidstaat werden verzonden. Covid-voorraden werden geconsolideerd in het belangrijkste OECS-magazijn in Saint Lucia en herverdeeld over de hele regio. De twee organisaties werkten ook samen om medische noodvoorraden te leveren na de uitbarsting van een vulkaan in Saint Vincent en de Grenadines in 2021.

"Na een vruchtbare samenwerking van drie jaar, gebaseerd op de gedeelde missie om de inspanningen van de OECS en hun lidstaten te versterken om voorbereid te zijn op noodsituaties, is Direct Relief er trots op onze samenwerkingsovereenkomst met de OECS te verlengen", aldus Daniel Hovey, Direct Relief's Director van noodhulp en nieuwe initiatieven.

"Met de uitbreiding van ons humanitaire depot in Puerto Rico heeft Direct Relief ons vermogen versterkt om effectief te reageren op noodsituaties in de hele Caribische regio. We kijken uit naar verdere samenwerking met de OECS, terwijl we verdere investeringen doen in de gezondheidszorginfrastructuur van de oostelijke Cariben."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May