De gezegende dollars van het IMF
07 Jun, 16:43
foto


Het zit er dik in dat Suriname een volgende financiële injectie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) krijgt. Deze injectie is geen gift, maar een lening. En het IMF is een fijne partner, maar wel een erg strenge. Zie het als een schoonvader waar je altijd bij terecht kunt, maar die je ook weet te vinden als je slecht voor zijn dochter of zoon zorgt. Wat overigens terecht is. Of onze toekomstige bondscoach die ons alle middelen geeft, maar in ruil daarvoor een tomeloze inzet en instemming met zijn werkwijze eist.

Wie betaalt bepaalt, wordt vaak gezegd. Die angst hoor ik volop om mij heen. Hoewel ik dit zeker kan begrijpen, is de angst niet helemaal terecht. In eerdere stukken heb ik al afgegeven op social media. Niet dat ik iets tegen socials heb en ik kijk zelf ook regelmatig of mijn posts wel een like hebben gekregen. Het vervelende is alleen dat de nuance ontbreekt. Mensen die op straat met elkaar praten kunnen ook fel zijn. En dat snap ik. De financiële injectie van het IMF heeft ongetwijfeld tot gevolg dat er opnieuw bezuinigd moet worden. Dat vindt niemand leuk, ook de regering niet. Maar het moet, om de torenhoge schuld van Suriname te verkleinen en onze economie een boost te geven.

Onze inwoners zijn bang, boos zelfs. Nogmaals, niet onterecht. Alleen is het belangrijk om met een realistische blik over onze financiële situatie te praten. Daar is op het bankje in de straat wel ruimte voor en op social media niet. Daar is het spuien, telefoon wegleggen en weer verder. Zonder het besef dat de ongenuanceerde reacties voor onzekerheid bij onze inwoners zorgt. Terwijl je op het bankje tijd neemt om na te denken over de visie van anderen.

Shakespeare en Santokhi
Shakespeare schreef in de 16e eeuw al dat beleidsbepalers het voor hun kiezen krijgen: 'uneasy lies the head that wears a crown'. Destijds waren het koningen, tegenwoordig gaat deze zin op voor presidenten. Zeker voor onze president, die voor een lastige taak staat. Dat het de laatste jaren niet goed gaat met Suriname is een understatement. Het is overigens onterecht om dit volledig op de voorgangers van Santokhi te steken. Diverse externe factoren zoals oorlogen en Covid-19 hebben het er niet makkelijker op gemaakt. En behalve de financiën heeft onze president nog meer op zijn bordje.

Corruptie en armoede
De financiële positie van Suriname en de daarbij horende armoede vormen een groot probleem. Maar problemen, hoe groot ook, zijn er om opgelost te worden. Dat wordt werk van de lange adem, maar dat moet dan maar. We moeten kijken naar de oorzaken van de armoede. Die vind je niet in het beleid van onze regering, in de oorlogen elders in de wereld en ook niet in de gevolgen van de coronapandemie. Armoede bestrijd je door corruptie aan te pakken. Corruptie drijft namelijk op slechts één veer en dat is geld. Vooruit, laat ik macht als tweede toevoegen.

Willen we Suriname er bovenop krijgen, dan is er even geen plaats voor ego’s. We mogen het oneens zijn, met elkaar op het bankje of met het beleid van de overheid, het beleid is er voor ons allemaal. Dit wordt democratie genoemd. Suriname heeft voor deze regering gekozen. Laten we er met zijn allen het beste van maken. Zonder naar volgende verkiezingen te kijken en naar welke poppetjes je aan de macht wilt zien, maar naar de toekomst van Suriname. Een toekomst die aansluit bij de zon die hier zo vaak schijnt.

IMF is democratie
Het Internationaal Monetair Fonds leent ons, hoogstwaarschijnlijk, een flink bedrag. Her en der lees en hoor ik dat het IMF geen club is waar je als Suriname mee in zee zou moeten gaan. Vooropgesteld, het is geen kwestie van kiezen, maar een noodzaak. Zonder een herschikking van de schulden is ons land niet te redden. Daarnaast is het IMF de partner bij uitstek om landen grotendeels uit de schulden te krijgen. We kunnen een voorbeeld nemen aan hoe het IMF leningen verstrekt. Er wordt onderhandeld en de executive board heeft het laatste woord. Daarna wordt de beslissing genomen waar de meeste board members achterstaan. Democratie dus, om Suriname een lening te verstrekken. Democratie die Suriname gaat redden.

Rodney Bouterse
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May