Santokhi en Brunswijk: Geen plek voor racisme
19 May, 16:57
foto
President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk tijdens de opening van de 'Apravasi Nagar'. Zij roepen op tot samenwerken aan de ontwikkeling van Suriname.


President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk hebben tijdens de opening van de Apravasi Nagar - die de cultuur van de Hindoestanen in Suriname tentoonstelt - stilgestaan bij de immigranten uit India en hun nazaten. De voorouders hebben zich veel inspanning getroost en hebben voor hun nazaten de kiem gelegd opdat die zich economisch, sociaal en maatschappelijk zouden kunnen verheffen. Ze hebben zich kunnen opwerken op de maatschappelijke ladder, zei Santokhi. Brunswijk stelde dat de Hindoestanen sinds hun komst naar Suriname strijd hebben geleverd en zich verdienstelijk gemaakt voor de opbouw, groei en ontwikkeling van het land.

De regeringsfunctionarissen noemen het cruciaal dat alle Surinamers collectief werken om het land te ontwikkelen. Er mag volgens hen geen plek zijn voor racisme en discriminatie in Surinames multi-etnische samenleving. De Apravasi Nagar aan de Indira Gandhiweg is tot stand gekomen door een samenwerking van de Sanatan Dharm Mahasabha en de Nationale Commissie Jubileumjaren, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Op 5 juni 2023 is het 150 jaar geleden dat de eerste contractarbeiders uit India voet op Surinaamse bodem zetten. Het staatshoofd heeft in zijn toespraak opgemerkt dat het van belang is dat het gevoel van natievorming leeft onder alle bevolkingsgroepen. “Laten wij investeren in elkaar en in de toekomst. Het opbouwen en creëren, moet gezamenlijk gebeuren”, benadrukte de president.

Het is volgens Santokhi van belang om stil te staan bij 150 jaar Hindoestaanse Immigratie en de geschiedenis van de voorouders te memoreren. “Als wij kijken naar de geschiedenis van onze voorouders, mogen wij zeker in bezinning gaan voor de weg die zij hebben afgelegd vanuit India naar Suriname. De weg die gepaard ging met leed, onderdrukking, angst, uitputting, verdriet en dood, maar ook met hoop, troost en moed.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May