Regering bereidt gran krutu voor met traditioneel gezag Inheemsen
19 May, 09:20
foto
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie


De regering heeft ingestemd met een gran krutu met het traditioneel gezag van de Inheemsen en de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). Dit heeft minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie donderdag meegedeeld in De Nationale Assemblee. Na de incidenten op Pikin Saron heeft de regering contact gehad met de VIDS en dezelfde dag vergaderd met het traditioneel gezag.

Er zijn tijdens de gesprekken enkele issues aangehaald waaronder het grondenrechtenvraagstuk dat in DNA wordt behandeld. De regering heeft ingestemd met de gran krutu, maar heeft tijd nodig om deze te organiseren. Intussen wordt het dialoog met het traditioneel gezag gecontinueerd. De president en de vicepresident zijn voornemens om binnenkort in dialoog te treden met de gemeenschappen van Pikin Saron en Powakka.

Het strafrechtelijk onderzoek in de zaak Pikin Saron duurt nog voort. Amoksi zei dat hij overleg heeft gehad met de waarnemend procureur-generaal over welke informatie hij kan delen. Echter kan niet veel meer vrijgegeven worden dan dat er zes aanhoudingen zijn en twee doden. Er is momenteel ook een gerechtelijk onderzoek gaande. Het onderzoek over de herkomst van de wapens die in beslag waren genomen, wordt samen met het Nationaal Leger uitgevoerd.

Edward Belfort (ABOP) wees op de taak van de president om verantwoording af te leggen, maar niet aanwezig was in DNA. Hij deelde mee dat er drones rondvliegen en dat wapens van bewoners worden afgepakt. Belfort wilde weten wat er precies op Pikin Saron gebeurt. Fractiegenoot Edgar Sampie zei dat hij in de media las dat de bewoners zich onveilig voelen. Hij vroeg de regering duidelijkheid hierover en wilde weten hoe het komt dat de mensen zich onveilig voelen. Ronnie Asabina, fractieleider BEP, voerde aan dat het bekend is dat de bron van het geval op Pikin Saron, Maripaston is. Echter geeft de regering volgens Asabina geen antwoord op de gestelde vragen hierover. “Welke relatie heeft Maripaston met de geweldsuitbarsting?”, vroeg Asabina wederom. Die antwoorden moeten nog worden gegeven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May