Adhin: Overeenkomst Oppenheimer bondhouders rip-off deal
19 May, 05:36
foto
Assembleelid Ashwin Adhin vindt dat de deal met Oppenheimer tegengehouden moet worden.


Assembleelid Ashwin Adhin (NDP) vindt dat de overeenkomst met de Oppenheimer bondhouders een rip-off deal is die moet worden gestuit en aangepast. Deze kwestie is in een fase van een principe-akkoord. "Wij hebben nu coalitie en oppositie nodig om een halt toe te roepen aan deze ripdeal. Ook is na 3 jaren van dit broko parnasi beleid, nu meer dan ooit de noodzaak, voor een nieuwe benadering van kritische begeleiding van de regering die zich nu totaal niet meer kan verschuilen achter een 'herstructurering' en erger nog stiekem probeert een hele nieuwe deal te sluiten met het IMF, waar niemand weet wat de 'prior actions' zijn en de Stand-by Agreement met nieuwe maatregelen die ons nog te wachten staan, en het volk van Suriname verder zullen tergen", voerde Adhin aan in De Nationale Assemblee.

Het voorstel vanuit de regering is volgens Adhin in tijd uitgedrukt als volgt:
1. In 2024 zogenaamd een US$ 32 miljoen aan rente te betalen in plaats van het vorige concept van mogelijk US$ 60 miljoen. De US$ 60 miljoen per jaar is de rente op basis van de verbeterde perspectieven in de olie en gas (Final Investment Decision in 2024) waardoor een rente van 7,95% voor verlenging van de 2 bonds georganiseerd zou moeten worden volgens de vorige constructie met Oppenheimer.
2. In 2025 zogenaamd een US$ 33 miljoen aan rente betalen in plaats van het voormalige concept van US$ 60 miljoen  per jaar

3. In 2026 zogenaamd een US$ 55 miljoen aan rente te betalen in plaats van het voormalige concept van mogelijk US$ 60 miljoen per jaar
4. En dan de opmerkelijke grote sprong in 2027 van US$ 151 miljoen aan rente te betalen in plaats van het voormalige concept van US$ 52 miljoen  tot en met 2037.

5. Volgens de vorige constructie zou dan na 2037 de beide bonds afgelost kunnen worden, daar 10 jaren (2027 tot 2037) aan extra inkomsten uit de olie en gas in de spaar en stabilisatie fonds gespaard zou worden.
6. In plaats daarvan zien wij met de ripdeal van de regering, dat de komende regeringen en de samenleving vanaf 2027 worden gesluisd in een calamiteit van US$ 100-150 miljoen per jaar aan rente tot 2033 in plaats van US$ 52 miljoen per jaar aan rente per jaar tot slechts 2037, betoogde Adhin.

"Alsof dat niet erg genoeg is komt er een Springing Security optie in een Value Recovery Instrument (VRI) bij kijken tot 2033! VRI kan zonder het parlement nimmer voortgang vinden.
1. Simpelweg omdat deze deal buiten de leningen-bevoegdheden gaan van de minister van Financiën om leningen te sluiten na samenspraak met de procureur-generaal en de president. Dit kan niet zonder het parlement. De introductie van een VRI brengt met zich mee dat het parlement gekend moet zijn in het kader van de natuurlijke hulpbronnen die men wijst aan te wenden, en ook buiten de reguliere handelingsbevoegdheid van Staatsolie ligt."

2. Komt bij kijken dat gezien de deal afhankelijk en afwachtend is op de Staff level agreement) met het IMF ergens midden juni 2023. Het is volgens het Assembleelid  zaak dat het parlement zich uitspreekt c.q. screent en bijstelling pleegt aan de deal die overduidelijk een totale rip off is.

3. "Het was al voorspeld dat dit dwaas avontuur van de regering met het IMF en Lazard vanaf 2020 niet goed zou aflopen; en niet alleen in haar totaliteit nutteloos is gebleken ten opzichte van de vorige Oppenheimer constructie, maar een snode deal in achterkamertjes gesloten en de vraag is: wie de belanghebbenden zijn die premies ontvangen, finder fees zullen ontvangen, en VRI spin-off zullen ontvangen. Wie, wie wie, die in ruil daarvoor deze duistere deal door wil drukken?"
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May