Water stuwmeer vervuild met cyanide; onduidelijkheid over schade
19 May, 00:00
foto
Minister Marciano Dasai beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee over cyanidevergiftiging.


Dat het water rond het stuwmeer vervuild is, staat nu buiten kijf. Echter is het onduidelijk over hoe schadelijk het water is voor mens en milieu en of de gemeenschappen rond het stuwmeer het water mogen gebruiken of niet. Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) heeft donderdag in De Nationale Assemblee meegedeeld dat het water in het stuwmeer nabij Ston eiland, vervuild is met cyanide.

Na de berichten over vervuiling zijn drie samples getrokken waarvan twee de vervuiling met cyanide hebben bevestigd. Bij de eerste sample ging het om een cyanidewaarde van 334 mg en bij de tweede 421.42 mg cyanidewaarde. De derde sample was negatief. Aan het begin van de vergadering over het stellen van vragen aan de regering over actuele vraagstukken, heeft NDP-fractieleider Rabin Parmessar aandacht gevraagd voor de vervuiling van vele vormen van gif dat gespoten wordt in de samenleving en tonnen cyanide dat gebruikt wordt.

Zowel leden van de oppositie als de coalitie hebben de regering gevraagd het parlement te informeren over deze kwestie. Dasai zei dat het ministerie alle berichten over vervuiling serieus heeft genomen en onderzoek heeft laten verrichten. In het geval van dode vissen in Wanica heeft onderzoek uitgewezen dat het ging om zuurstofarm water. In een ander geval ging het om een oud filmpje van vijf tot zes maanden geleden dat opgenomen was in Paramaribo noord aan de Wolframstraat.

“We zijn nu bezig met een waterzuiveringsinstallatie in Commewijne. Er is geen cyanide in dat gedeelte”, benadrukte de bewindsman. Op basis van verkregen informatie wordt er nu ook gekeken naar andere gebieden om te zien hoe het gesteld is met het water. De minister benadrukte dat er eerst onderzoek verricht moet worden om vast te kunnen stellen dat er sprake is van vervuiling.

Vicepresident Ronnie Brunswijk had eerder tijdens de vergadering meegedeeld dat de regering ook bezorgd is over de vervuiling en dat vanaf de eerste melding alle organisaties in stelling zijn gebracht om de zaak te onderzoeken. Later op de dag zal de gemeenschap tijdens een persconferentie geïnformeerd worden over deze kwestie. Het ministerie heeft woensdag reeds aangekondigd dat er een verbod is op cyanide en het gebruik daarvan, zonder de juiste protocollen. Dasai gaf aan dat er wordt nagegaan naar andere systemen voor kleinschalige goudwinners. Ook komen er trainingen over het gevaar en de schade van stoffen.

Wilsientje van Emden (NDP) zei dat de gemeenschappen niets hebben aan de informatie die de minister heeft gedeeld. Volgens haar wil men weten hoe schadelijk het water is en of ze doodgaan. Edgar Sampie (ABOP/PL) ondersteunde haar en zei dat de mensen willen weten of zij dat water kunnen drinken of niet. BEP-fractieleider Ronny Asabina wees erop dat cyanide in beslag is genomen op het terrein van een ondernemer. Het kan volgens hem niet dat er wordt gezegd dat men bezig is met de opsporing. Hij vindt dat de lijn moet worden doorgetrokken, omdat jongens die in de mijnen van Rosebel werken, worden opgepakt en gevonnist. Deze jongens moeten boetes betalen om hun machines terug te krijgen. Asabina is van mening dat de lijn doorgetrokken moet worden.

Surjani Mingoen (VHP) zei dat het tijd is dat de regering optreedt. “Ik heb nooit gehoord dat een individu of organisaties ter verantwoording wordt geroepen. Economische activiteiten moeten niet lijden tot vernietiging van het milieu en eiwitbronnen.” Er is geen antwoord gekomen op de vragen en opmerkingen van de leden. Het is ook niet duidelijk geworden welk deel van het water vervuild is, wat de gevolgen kunnen zijn voor de gemeenschap en of het water bruikbaar is. De vergadering werd naar een nader te bepalen tijdstip verdaagd, voordat de vragenronde werd afgerond.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May