Olie stijgt door schuldplafond
17 May, 20:03
foto
Optimisme over de vraag en onderhandelingen over het Amerikaanse schuldplafond hebben de prijs van olie opgekrikt. (Foto: Reuters)


De olieprijzen zijn vandaag, woensdag, met 2% gestegen doordat het optimisme over de vraag naar olie en de onderhandelingen over het Amerikaanse schuldplafond zwaarder wegen dan de zorgen over het aanbod. Brent-futures op ruwe olie stegen met US$ 1,48 (2%) tot US$ 76,39 per vat. West Texas Intermediate Amerikaanse ruwe olie steeg  US$ 1,50 (2,1%) tot US$ 72,36.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelde dinsdag dat de vraag het aanbod met 2 miljoen vaten per dag (bpd) zou overtreffen in de tweede helft van het jaar, waarbij China in 2023 60% van de groei van de vraag naar olie voor zijn rekening zou nemen.

"De beoordeling van het IEA heeft de markt vanmorgen optimistischer gemaakt", zegt Bob Yawger, directeur energietoekomst bij Mizuho. Hij voegde eraan toe dat de prijzen voor ruwe olie ook werden ondersteund door optimisme over de besprekingen over het schuldenplafond.

De onderhandelingen over het schuldenplafond hebben de marktdeelnemers beziggehouden, die moed putten uit de gelofte van de Republikeinse Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, om te voorkomen wat woensdag een catastrofale wanbetaling zou zijn.

Het optimisme woog zwaarder dan een ruwe voorraadstijging van 5 miljoen vaten in de week die eindigde op 12 mei, zei de Energy Information Administration.

Analisten verwachtten een daling van 900.000 vaten in een opiniepeiling van Reuters.

De ruwe voorraadopbouw zorgde voor extra zorgen over de groei in de VS, nadat uit gegevens bleek dat de detailhandelsverkopen in april met 0,4% stegen, minder dan de schattingen voor een stijging van 0,8%.

De benzinevoorraden daalden echter met 1,4 miljoen vaten toen het vier weken durende geleverde benzineproduct - een proxy voor de vraag - steeg tot het hoogste niveau sinds december 2021.

In China bleven de industriële productie en de groei van de detailhandelsverkopen in april achter bij de prognoses, wat erop wijst dat de economie aan het begin van het tweede kwartaal aan momentum verloor.

"De markten waren afwachtend over de uitkomst van cruciale onderhandelingen om het schuldplafond van de Amerikaanse regering te verhogen", zegt Vandana Hari, oprichter van Vanda Insights, een leverancier van oliemarktanalyses.

"Een heleboel Chinese macro-economische gegevens voor april die dinsdag werden vrijgegeven, bevestigden het verhaal van een fragmentarisch en langzaam herstel in het land en blijven wegen op het sentiment op de oliemarkt."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May