Colombia: Ontbossing in 2022 mogelijk tot 10% gedaald
18 May, 02:55
foto
Verkoolde boomstammen op een stuk van de Yari-vlakte, die onlangs is afgebrand voor weiland, in Caqueta, Colombia. (Foto: Reuters)


De ontbossing in Colombia zal in 2022 naar verwachting tot 10% zijn gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, zei minister van Milieu, Susana Muhamad. Ze verwees daarbij naar aanzienlijke dalingen in het Amazonegebied van het land.

Het Zuid-Amerikaanse land is een van 's werelds meest biodiverse, met delen van zijn continentaal grondgebied bedekt met Amazone-regenwoud, waarvan wetenschappers zeggen dat het essentieel is om de catastrofale klimaatverandering te beteugelen, vanwege de enorme hoeveelheden broeikasgassen die het absorbeert.

De ontbossing in Colombia is in 2021 met 1,5% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar tot 1.741 vierkante kilometer, wat neerkomt op een gebied dat twee keer zo groot is als New York City.

"We hopen een totale vermindering van ontbossing in het hele land van tussen de 5% en 10% te hebben", zei Muhamad tijdens een persconferentie op het ministerie van Milieu.

Een afname van de ontbossing met 10% zou het totale bosareaal dat in 2022 in Colombia is vernietigd, onder de 1.589 vierkante kilometer brengen die werd geregistreerd in 2019, het eerste volledige jaar van de regering van voormalig president Ivan Duque.

De verwachte nationale daling is het resultaat van een daling van 15% tot 25% in ontbossing in drie provincies die binnen het Amazonegebied van Colombia vallen, zei Muhamad, die traditioneel goed is voor bijna tweederde van de bosvernietiging in het land.

In sommige gebieden zijn de ontbossingscijfers echter "aanzienlijk gestegen", zei Muhamad, waarbij zij de provincies Putumayo en Choco noemde, evenals het San Lucas-gebergte.

De ontbossing in 12 van Colombia's nationale parken in het Amazonegebied daalde in het eerste kwartaal van 2023 drastisch tot 398 vierkante kilometer van 9.260 vierkante kilometer in dezelfde periode vorig jaar, voegde Muhamad eraan toe.

Tussen 2001 en 2021 werd meer dan 31.000 vierkante kilometer bos vernietigd in Colombia, waarvan ongeveer 18.600 vierkante kilometer werd ontbost in het Amazonegebied van het land.

De regering van Colombia zal in juni de volledige ontbossingscijfers voor 2022 publiceren, zei Muhamad.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May