Skalians moeten afbouwen op en nabij stuwmeer
15 May, 06:52
foto
Binnen een maand moeten de skalians goudwinningsactiviteiten op het stuwmeer afbouwen. Dit is meegedeeld aan de ondernemers.


Dredges, zogeheten skalians, hebben nog ruim een maand om hun goudwinningsactiviteiten op en nabij het stuwmeer af te bouwen. Weliswaar betekent dit geen einde voor hun bedrijfsactiviteit en deze vorm van goudmijnen. Volgens een brief van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen van oktober 2022 gericht aan zes goudondernemingen - die samen 25 skalians hebben - kunnen zij naar goud blijven zoeken, maar dan in een “afgebakend gebied”.

Het ministerie schrijft dat de huidige gedoogde methode van goudwinning per 22 juni 2023 zal worden afgebouwd. Eventuele voortzetting kan “onder strikte schriftelijke milieu, sociale en fiscale voorwaarden, in een specifiek vooraf afgebakend gebied”. De ponton die wordt ingezet moet duidelijk gemarkeerd zijn, “ter vergemakkelijking van de handhaving”.

Met deze brief continueert de regering-Santokhi het gedoogbeleid naar skalianeigenaren toe. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft eerder gesteld dat er “geen enkele wettelijke regeling voor het gebruikmaken van skalians voor goudwinning” bestaat.

Tijdens de operatie Marbonsu in december 2021, registreerde het leger achttien skalians na patrouilles op het stuwmeer. Dat aantal was zeven minder dan het totaal samen in de NH-brief van oktober 2022. Vanuit het OM had het leger toen geen opdracht om de skalians aan te pakken.
Het OM mag handelen als artikel 225a van het Wetboek van Strafrecht is overtreden, over opzettelijke milieuverontreiniging en bescherming van de volksgezondheid. Overtreders kunnen een gevangenisstraf tussen de twaalf en vijftien jaren en een fikse geldboete worden opgelegd.

Eerdere pogingen om skalians op het stuwmeer een halt toe te roepen, eindigden met een dreiging vanuit de ondernemers om naar de rechter te stappen om hun gelijk te zoeken. Zij vonden dat opeenvolgende regeringen, lokale gemeenschappen, de belastingdienst en de commissie Ordening Goudsector op de hoogte zijn van hun goudwinningsactiviteiten, die gedogen en zelf compensatiegelden en belastingen innen.

Intussen heeft Staatsolie Maatschappij Suriname NV, die klaagde over illegale mijnbouwactiviteiten bij westelijke hulpdammen nabij de Afobaka stuwdam, een veiligheidszone vastgesteld rond het stuwmeer. Alle economische activiteiten in deze zone zijn verboden en er mogen geen vergunning worden uitgegeven voor grond, concessies en bedrijfsactiviteiten. Vergunningen die eerder zijn uitgegeven binnen deze zone zullen worden ingetrokken. De maatregelen worden bij staatsbesluit vastgesteld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May