Verhoging bewustzijn Santigron over slavernijverleden
15 May, 04:54
foto
Het bewustzijn van de mensen van Santigron en omgeving moet verder worden verhoogd. Het gaat om de nazaten van tot slaafgemaakten en Inheemsen.


De Organisaties Marron Platform Suriname en Royal Fiiman Paansu, hebben zaterdag voor Santigron en omgeving een awareness conferentie gehouden. De conferentie is bedoeld om bewustzijn te verhogen bij jongeren, nazaten van tot slaafgemaakten en Inheemsen.

Een hoofdonderdeel van de awareness conferentie is de ondertekening van een samenwerkingsprotocol tussen beide organisaties. Het samenwerkingsprotocol is op basis van gelijkwaardigheid, eenheid en capaciteitsvergroting van binnenlandse organisaties, ten einde bij te dragen aan de bewustwording en ontwikkeling van het land.

Armand Zunder van de Nationale Reparatie Commissie riep in zijn toespraak de bewoners van Santigron op om zich klaar te maken voor de gerichte ontwikkeling. De grondstoffen in de omgeving moeten effectief verwerkt worden tot eindproduct en de faciliteiten moeten in deze omgeving neergezet worden.

De organisaties hebben een samenwerkingsprotocol ondertekend.

De voorzitter van Marron Platform Kapitein Johannes Niavai gaf het pad aan van tot slaafgemaakten tot vrijheidsstrijders. "Het was niet makkelijk, maar het is toch gelukt vredestraktaten te tekenen met de koloniale overheid in 1760, 1769 en 1872, waardoor wij in het achterland vrij konden verblijven. De strijd voor (vrijheid en zelfstandigheid) gaat door. Wij moeten nu nieuwe wegen banen naar succes. Als de regering onze rechten niet waarborgen, stappen wij naar internationale instanties. We kunnen niet sollen met wat onze voorvaderen met bloed en zweet hebben betaald."

Brayen Patra voorzitter van Royal Fii Paansu heeft de kracht van samenwerking uiteengezet. Het gaat er om gemeenschappelijk het doel te realiseren met respect voor elkaar. Samenwerking bewerkstelligt heldere en praktische adviezen om het doel aan te pakken. "De bundeling transformeert, houdt ons bijeen om gezamenlijk door te gaan met onze lotsverbetering."

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May