Staatsolie stelt formeel veiligheidszone rond stuwmeer vast
14 May, 01:31
foto
In de bufferzone van het stuwmeer en de dam zijn in de loop der jaren vele nederzettingen verrezen en vinden er toenemende bedrijfsactiviteiten plaats. (Foto: Staatsolie)


Staatsolie Maatschappij Suriname NV heeft formeel een veiligheidszone vastgesteld rond het stuwmeer. De veiligheidszone rond het prof. dr. ir. W.J. van Blommensteinmeer is op basis van vastgestelde coördinatie en grenzen vastgesteld.

Alle economische activiteiten in deze zone zijn verboden. In dit gebied mag er geen vergunning worden uitgegeven voor grond, concessies en bedrijfsactiviteiten. Vergunningen die eerder zijn uitgegeven binnen deze zone zullen worden ingetrokken. Deze maatregelen zullen bij staatsbesluit worden vastgesteld.

Minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer en de directie van Staatsolie zijn belast met de formalisatie hiervan.

"Als regering gaan we alles eraan doen om ons stuwdam te beschermen met het  oog op de nationale veiligheid", zegt president Chan Santokhi. De veiligheidszone wordt ter beschikking gesteld van Staatsolie. De districtscommissarissen en de ministeries van Justitie en Politie en Defensie zullen zorgen voor de handhaving van het besluit.

Voor de lokale bevolking die in de veiligheidszone vallen, zullen na dialoog, andere woningen ter beschikking worden gesteld.

De informatie over de veiligheidszone komt nadat dWT melding maakte van een dreigende onbeheersbare situatie op de bufferzone van het stuwmeer. De krant citeerde Staatsolie-topper Eddy Fränkel die bekendmaakte dat er toestemming is verleend aan een ondernemer om heel dicht bij de voet van de hoofddam een brandstofstation op te zetten. Door de goudwinning in het gebied, zijn er tal van onderkomens herrezen in de zone.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May