Foodbasket denken is nog geen ontwikkelingsvisie
13 May, 10:39
foto


Met veel bravoure worden er foodbaskets geopend als teken van economische ontwikkeling. Dit denken is armoedig en leeg. Er is nul komma nul economische ontwikkeling bij het hebben van foodbaskets. Economische ontwikkeling niet verwarren met een drukte van belang met handel drijven. Met foodbaskets creëer je geen enkele toegevoegde waarde aan de economie, want het enige wat je doet is de handel verplaatsen van de grote winkels naar kleine lokale winkels. Bij foodbaskets wordt er nog altijd geïmporteerd en niets geëxporteerd. Dus waarom geen bedrijvigheid in productie ten behoeve van export ontwikkelen?

Hoe moeilijk is het voor de leiding in het land om te begrijpen dat de economie pas gaat groeien als er geëxporteerd wordt? En hier wordt het bewijs geleverd dat dit denken en handelen totaal ontbreekt bij de leiding van het land. Men verzandt in simpliciteit als lintjes knippen van kleine lokale bezigheden als winkels.

Het land heeft een giga probleem met de lage koopkracht bij de massa. Dus lokale bedrijvigheid is gedoemd te mislukken, omdat er geen geld is om te besteden. Correctie geen 'zuiver' geld. Men moet lage koopkracht niet verwarren met de drukte in de stad op sommige dagen in de straten en op terrasjes waar overduidelijk “fout” geld rolt. Refereren aan en op de borst kloppen over die 'schijn' drukte en welvaart, is geen ontwikkeling. Dat is juist een teken van het ontbreken van enig begrip over ontwikkelingsvisie.

Bij de bijeenkomst van de president met een groep lokale ondernemers bevestigt hij dat hij geen ontwikkelingsvisie heeft om de economie te versterken: meer productie en meer export en daardoor betere banen met goede salarissen die leiden tot veel koopkracht.

Op die bijeenkomst vertelt hij weer allerlei excuses waarom het nog niet lukt met de ontwikkeling. Ik citeer “Tijdens de bijeenkomst uitte de president zijn bezorgdheid over de vele uitdagingen in het ondernemerschap. Deze zijn ontstaan vanwege de financiële crisis en de Covid-19-pandemie. De regering zal faciliterend optreden om het ondernemerschap te blijven stimuleren.  Er zullen fiscale maatregelen getroffen worden om de financieel economische crisis beheersbaar te maken, deelde de president mee”

Als je dit aandachtig analyseert dan zie je het volgende:
1. De schuld waarom het niet lukt ligt aan Covid en financiële crisis. Dus niet aan hem en aan zijn beleid. De hele wereld is gegroeid ondanks Covid, behalve Suriname. De hele wereld draait gewoon door ondanks oorlog en crisis, behalve Suriname. Valt mee dat hij niet met het vorige-regering-argument komt.
2. De regering zal faciliterend werken. Hoezo 'zal'? 'Zal'? Dus na 3 jaren nog steeds denken in termen van 'zal'? Een duidelijk teken dat er geen visie was en is.
3. “Zullen fiscale maatregelen getroffen worden om crisis beheersbaar maken”. Dus in plaats van op de bijeenkomst een visie op productie en export te geven, praat hij over 'zullen' en 'crisis beheersbaar' maken. Hij is dus nog steeds in crisis denken en blijft in termen van beloven, te merken aan woorden als 'zal' en 'zullen'.

Kortom na 3 jaren is er nog steeds geen coherent strategische ontwikkelingsvisie. Hij had het niet voor de verkiezingen en hij is niet in staat geweest in de 3 regeerjaren een visie te ontwikkelen. Hij praat nu over een tweede helft van de wedstrijd en praat nu weer veel over 'zal' en 'zullen'. Waarom zouden wij hem nu moeten geloven daarover? Hij heeft het niet laten zien wat hij had beloofd. Waarom gaat hij het in de toekomst laten zien? Waarop zou dat vertrouwen gebaseerd moeten zijn? Zoveel lege hulzen en holle frasen gehad in de 3 jaren dus nog een paar kan er nog bij, denkt hij misschien.

Het ontbreken van een goed onderbouwde ontwikkelingsvisie is de kern van alle ellende van het land. Als de leiding niet in staat is om een coherent plan te maken of te laten maken, dan is er totaal geen ruimte en plaats voor dit soort kwaliteiten om het land te leiden. Na 50 jaren het land nog bezighouden met het denken van het niveau van foodbasket, pakketten en karta’s, is bijna een 'misdaad' naar de samenleving.

Als je doet wat je deed dan krijg je wat je had. Tijd voor anders denken. Tijd voor de maatschappelijke voorhoede, weldenkend Suriname om het voortouw te nemen om tot een ontwikkelingsvisie voor het land te komen.

Hikmat Mahawat Khan
passievoorsuriname.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May