PALU-voorzitter: Wet Grondenrechten belangrijk voor 'samen leven'
09 May, 05:27
foto
PALU-voorzitter Jim Hok


PALU-voorzitter Jim Hok vindt dat de gewelddadige acties te Pikin Saron op z’n minst verwarrend te noemen zijn. Dat er daarbij doden en gewonden zijn gevallen en ook dat er grote materiële schade is aangericht valt des te meer te betreuren. In eerste instantie lijkt het voor de hand te liggen, ook voor de inheemsen zelf, om het gebeurde te koppelen aan hun strijd voor erkenning van hun grondenrechten. Toch moeten we daarmee voorzichtig zijn. De organisaties van de Inheemsen hebben terecht geen verantwoordelijkheid genomen voor de acties. Ze weten er blijkbaar niets van af.

De PALU-voorman roept dan ook eenieder op om zich niet te laten meeslepen in allerlei verhalen over wat er te Pikin Saron aan de hand zou zijn. Helaas is de regering, net als met de gewelddadige acties van 17 februari er zelf al gauw bij om te verklaren dat er een gewelddadige bende achter zit. We hopen niet dat dit straks voor de regering aanleiding zal zijn om bij de eerstvolgende gelegenheid de noodtoestand uit te roepen en of buitenlandse hulp in te roepen.

Anderzijds moet het gebeuren ook niet een situatie scheppen voor De Nationale Assemblee (DNA) om dan maar de Wet op de Grondenrechten erdoor te jagen. De PALU is samen met de vertegenwoordigers van de Inheemsen zelf een van de weinige groepen die de nadruk leggen op het ‘samen leven’ met elkaar, waarbij dringend meer ruimte en aandacht nodig is voor de Inheemsen. Mede ook om die reden heeft de PALU het idee gelanceerd om bij de nieuwe Kiesregeling op voorhand een drietal DNA-zetels te reserveren voor de Inheemsen, die zij zelf mogen invullen. Aan de Wet op de Grondenrechten moet de nodige aandacht worden besteed, omdat het dat ‘samen leven’ belangrijk zal beïnvloeden. Er zijn stemmen opgegaan die beweren dat het ontwerp van de wet mede onder invloed van buitenlandse groepen tot stand is gekomen. Is dat zo en wat is daarmee dan aan de hand?

De PALU-voorzitter roept op om de rust te bewaren. Op de regering doet hij het beroep om in deze zaak zo transparant mogelijk te zijn en de feiten met de samenleving te delen. “Zonder suggestieve opmerkingen en verwijzingen naar ‘bendes’ en of "opstandelingen" hebben wij als samenleving immers al problemen genoeg, stelt Jim Hok.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May