Snijders en Ramdin: Leerkrachten terroriseren collega's
06 May, 06:44
foto
De voorzitter van de Moederbond, Errol Snijders, (links) en minister Albert Ramdin, over de acties van leerkrachten.


De overheid is bezig na te gaan welke maatregelen ze gaat treffen tegen de leerkrachten die de afgelopen dagen acties hebben gevoerd. Dit heeft Buitenlandse Zaken minister Albert Ramdin vrijdag op een persconferentie meegedeeld. Hij geeft aan dat lesgevende leerkrachten geterroriseerd zouden zijn door de protesterende collega’s die donderdag naar verschillende scholen zijn geweest om meer leerkrachten zover te krijgen mee te doen. Vakbondsleider Errol Snijders, voorzitter van 'De Moederbond' is het ermee eens dat er terrorisme heeft plaatsgevonden.

De opmerkingen zijn gemaakt bij de ondertekeningsceremonie voor SRD 2.500 waarmee de overheid ambtenaren en met hen gelijkgestelden, tegemoet komt. Ramdin betreurt het dat het onderwijsproces door onderwijsgevenden verstoord is geraakt. “Sommigen zeggen zelf geterroriseerd te zijn geworden,” merkt hij op. “Dat is onacceptabel in onze gemeenschap wanneer leerlingen onderwijs willen genieten en leerkrachten onderwijs willen geven, dan kan het niet zo zijn dat leerkrachten die ontevreden zijn, hen gaan dwingen om daarmee te stoppen. Dat past niet. Dat is ook niet een stakings- of een actiemodel.”

Snijders: “Het is terrorisme wanneer iemand les geeft en met kracht en geweld uit de klas wordt gehaald om mee te doen aan… Is toch terrorisme? Zelfs in Nederland kan je deze grap niet uithalen. Om niet te praten over London.” Hij doet een beroep op de actievoerders om de collega’s hun mening te respecteren. “Kunnen we dat niet meer dan alleen maar afgeven en afkraken?” merkt de vakbondsman op.

Ramdin benadrukt dat de regering open staat voor alle soorten acties. “Zolang het ordelijk is, vreedzaam en op een wijze die het doel bereikt. Dat is dus niet gebeurd. Wij zijn nog aan het beraden welke acties tegen die bonden, tegen die personen ondernomen moeten worden, binnen wet- en regelgeving.” Hij benadrukt dat de actie op de scholen “onkan” en een “vervelende aangelegenheid” is.

Snijders merkt op dat er “niet alleen minder geld, maar ook oplossingen zijn gekomen” uit de gesprekken tussen de bonden en de overheid. De actievoerende leerkrachten willen op korte termijn SRD 5.000 aan koopkrachtversterking en 2 volle tanks benzine per maand. Ze zijn niet tevreden met de SRD 2.500. Snijders: “Heren ministers, dwingt u de mensen niet om het geld op hun rekening te nemen hoor. Als ze het niet willen laten ze het terugstorten.”  

Vakbondsleider Hugo Blanker heeft eerder op de dag bij het indienen van een petitie bij De Nationale Assemblee, namens de protesterende leerkrachten, Assembleevoorzitter Marinus Bee op het hart gedrukt om erop toe te zien dat “degenen die aan de acties hebben deelgenomen, niet worden onderworpen aan rancuneuze handelingen”.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May