Leerkrachtengroep zwelt aan tijdens tocht langs scholen
05 May 2023, 00:56
foto
Leerkrachten van Wi Sa Strey boeken resultaat bij 'Lyco 1'. De bel wordt geluid en de groep zwelt verder aan. De protestmars ging langs scholen. (René Gompers)


“Geen brood geen school!” roepen de kinderen in koor vanuit de klas naar buiten, terwijl honderden actievoerende leraren langs hun school lopen. Onderwijsgevenden zijn tijdens een protestloop bij verschillende scholen geweest in de buurt van de Jagernath Lachmonstraat om collega’s te motiveren aan de acties mee te doen. De trekkers van de actie zijn dik tevreden, ook al heeft een aantal collega’s geweigerd mee te doen aan de acties om lotsverbetering af te dwingen.

Van protesteren bij het Onafhankelijkheidsplein is afgezien, omdat de omgeving is afgesloten. De groep heeft zich verzameld op de ‘Corantijn hoek’ vanwaar de protestmars begonnen is. De eerste school die is aangedaan was ‘Lyco 1.’ Bij de directiekamer werd geroepen “fu nak a bel!” Toen de schoolbel overging werd er gejuicht. Dat werd gezien als deelname aan het protest. Niet bij alle scholen was het resultaat hetzelfde. Zoals bij de voorlaatste school. De leerkrachten zijn in de klas gebleven. De leerlingen van die basisschool hebben wel hun stem laten horen, terwijl de stoet naar de volgende school ging: “Geen geld geen school, geen brood geen school!”


Niet alle trekkers zijn tevreden. Gesteld wordt dat de groep op papier ruim 5.000 leden telt. Verwacht wordt dat elkeen fysiek aan de acties meedoet. De meeste trekkers zijn echter content met het resultaat. “Een heel geslaagde dag,” merkt Meredith Hoogdorp op. “De leerkrachten hebben het getoond. Het is meer dan duidelijk dat het niet gaat. Regering speel in, geef gehoor, voer uit. Het wensenpakket is olikarta’s voor 2 volle tanks per maand, SRD 5.000 aan waardebonnen of SRD 5.000 koopkrachtversterking, een betere ziektekosten verzekering waarbij gezinsleden ook worden gedekt.”

Hugo Blanker, voorzitter van de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL), geeft aan dat de vakbond het wensenpakket in zijn eigen wensenpakket gaat overnemen. De COL wil ook prijsbeheersing, verbeterde pensioenen, opheffing van de FISO voor alle ambtenaren. Vandaag om 9 uur zullen de leerkrachten een vergadering hebben in het ABO gebouw.  De leerkrachten waren in eerste instantie gebundeld in de actiegroep Wi Sa Strey. Er is nu een samenwerking met het Syndicaat, een organisatie voor leerkrachten die onder de COL valt. De samenwerking is als vakgroep ingeschoven bij de ABO (Algemene Bond Overheidspersoneel). Gesprekken met de overheid zullen nu gebeuren op juiste juridische gronden; de overheid onderhandelt alleen met rechtspersonen, wordt benadrukt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May