DNA vraagt respect voor Inheemse en tribale volken
05 May 2023, 00:00
foto
President Chan Santokhi in De Nationale Assemblee donderdag. Er is een link met verschillende incidenten, waar dezelfde wapens zijn gebruikt.


De Nationale Assemblee heeft donderdag na het geweldsincident te Pikin Saron, de regering gevraagd de Inheemsen en tribale volken serieus te nemen en eerbied en respect te tonen voor de wijze waarop zij zakendoen. President Chan Santokhi deelde mee dat de politie en het leger de situatie onder controle hebben gekregen. Hij onthulde dat de wapens en granaten die gebruikt zijn bij de aanvallen, van dezelfde bron afkomstig zijn als toen granaten geplaatst waren onder de auto van een journalist. Dezelfde bron als de aanval op het kantongerecht, de mislukte aanslag op de piloot. De president sluit niet uit dat het om een georganiseerde opstand gaat. Er zijn veel vragen over wie achter deze acties staat en hoe deze gefinancierd worden.

Het onderzoek is nog gaande en de regering zal ferm optreden tegen de daders en degenen die hen van wapens voorzien hebben, benadrukte Santokhi. De veiligheid in het binnenland is geschaad en er is een team van ministers aangewezen om in overleg te treden met de Inheemse bevolking om de grieven aan te pakken. De regering zal er alles aan doen om de rust en veiligheid in het gebied te herstellen en herhaling van dergelijke acties te voorkomen.

Cedric van Samson (VHP) zei dat in een periode van crisis het belangrijk is dat het land rust heeft. Hij betreurde de gebeurtenis en merkte op dat concessies in die gebieden ook zorgen voor werkgelegenheid voor de lokale gemeenschappen. Hij riep de regering op de situatie goed aan te pakken, zodat de gemeenschappen ook deel worden van de productie, maar ook geen ruimte te laten voor bandeloosheid. “Het mag nimmer zo zijn dat have en goed van Surinamers die deel zijn van de productie en ontwikkeling, zo vernietigd worden.”

Iona Edwards (NDP) uitte haar bezorgdheid over de onrechtmatige gronduitgifte, uitgifte van hout-, goud- en grindconcessies in het binnenland. Zij merkte op dat terwijl het geval van Pikin Saron nog vers is, een ondernemer het presteert om buitenlanders met helikopters te sturen naar Apoera om daar landbouwgronden te prospecten, zonder medeweten van de gemeenschap. “Dit is respectloos en provocerend”, zei Edwards. Zij wees erop dat Inheemsen vaak bewezen hebben geduldig te zijn, maar dat al hun gebieden worden afgepakt en dat zij onderdrukt, vermoord en geïntimideerd worden als zij opkomen voor zichzelf. Zij vroeg de regering alle uitgegeven gronden nietig te verklaren.

Miquella Soemar-Huur (ABOP/PL) zei dat niet alleen Inheemsen, maar ook marrons nu in een dip zijn. Zij kaartte het geval van de Vreedzaammarkt aan waar besloten is dat de marktventers de plek moeten verlaten. Zij deelde mee dat volgens de marktmeester de opdracht is gegeven door de minister van Openbare Werken. Soemar-Huur zei dat als dit waar is de minister van OW de minister van Ruimtelijke Ordening en Sport (ROS) geschoffeerd heeft, omdat markten niet vallen onder OW, maar onder ROS. Zij riep de verkopers op, in dit geval de mededeling naast zich neer te leggen, omdat niet de juiste wegen bewandeld zijn.

Patricia Etnel (NPS) gaf aan dat de president met zijn toespraak haar het gevoel heeft gegeven alsof de Inheemsen niet erbij horen. Dit, terwijl zij jarenlang aangeven dat zaken met betrekking tot gronduitgiften en concessies niet goed verlopen. Volgens Etnel is het de schuld van de regering dat het zo ver is gekomen, omdat deze samenlevingen nooit worden meegenomen in de besluitvormingen. Ze benadrukte dat dit niets te maken heeft met politiek, maar algemene belangen.

Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, zei dat de bijdrage van de regering meer vragen heeft opgeleverd dan duidelijkheid. Het lijkt volgens hem alsof de regering zich wil verschonen. Echter wees hij erop dat het een collectieve verantwoordelijkheid is, omdat elke regering die aantreedt zaken die krom zijn, moet rechttrekken. De politicus vindt het jammer dat ondernemers het gelag moeten betalen, maar dat de inheemsen al lang vragen naar aandacht voor hun problemen. “De mensen vragen aandacht voor menselijke waardigheid en willen geen slachtoffers meer zijn. Welk deel van de belastinggelden die de ondernemers betalen gaat terug naar de gebieden?”, vroeg Asabina.

Claudie Sabajo (NDP) merkte op dat de Inheemsen vanaf 1975 strijden voor rechten waar die hen toekomen. Zij wees erop dat de Inheemsen de rechtmatige eigenaren van het land zijn. “Tot op heden worden de Inheemsen niet gewaardeerd. We moeten elke keer smeken voor een stukje land waar we recht op hebben”, stelde Sabajo. Ze riep de regering op niet te sollen met de rechten van de Inheemsen. “Mi na Sranan, Sranan na mi. Mi na wan ingi na dya yu kon mit’ mi”.

Obed Kanape, fractieleider ABOP/PL-fractie, zei dat de regering heeft gefaald om te onderhandelen om ervoor te zorgen dat het niet zo ver kwam. Hij wees erop dat het jaren zo is dat ondernemers in het gebied komen, maar niet eens de wegen behoorlijk aanpakken. Hij riep de regering op ervoor te zorgen dat dit niet in andere gebieden gebeurt. Jennifer Vreedzaam (NDP) maakte duidelijk dat ze niet eens was met de uitspraken van de president, omdat het lijkt alsof de regering de inheemsen de oorlog heeft verklaard. Zij wees erop dat de overheid de gemeenschappen niet kent in besluiten en dat er geen erkenning is van het leiderschap in de dorpen.

Mahinder Jogi (VHP) betoogde dat veel mensen zich nu ontpoppen als pleitbezorgers, maar dat zij juist concessies hebben uitgegeven. Hij vroeg de regering te publiceren waar er allemaal concessies zijn uitgegeven, aan wie, wanneer ze zijn uitgegeven en hoe groot de concessies zijn.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie meldde dat bij het incident het politiegebouw en een politie pick-up in brand zijn gestoken, evenals elf van de veertien houttrucks op het terrein. Twee politieagenten raakten gewond, maar zijn buiten levensgevaar. Twee verdachten zijn omgekomen tijdens een vuurgevecht met de politie. Werknemers van SBB en Grassalco zijn gegijzeld en sommigen zijn gewond geraakt. In totaal waren er 25 gijzelaars. Uit onderzoek blijkt dat de verdachten uit verschillende Inheemse dorpen komen. Er zijn meerdere strafbare feiten gepleegd, waaronder poging tot moord, doodslag, zware mishandeling, brandstichting, afpersing, diefstal en beschadiging van goederen. De regering werkt samen met de politie om de daders op te sporen.

Minister Krishna Mathoera van Defensie zei dat veiligheid een groot gemeenschappelijk goed is en dat het de verantwoordelijkheid van de regering is om veiligheid en rust te brengen. De post te Maripaston van Grassalco is overgenomen door de militairen. Men is bezig de ondernemers die personeel en materiaal in het gebied hebben en die willen brengen nar de stad, te begeleiden zodat het veilig gebeurt. Mathoera riep op om het recht niet in eigen handen te nemen, omdat niemand belang daarbij heeft. Het parlement zal maandag breedvoerig ingaan op deze kwestie en andere zaken, zoals de schuldherschikking met de bondhouders van Oppenheimer, meegedeeld door de president.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May