PALU: Volk enige verliezer in Oppenheimer deal
05 May 2023, 02:54
foto


Met de herschikking met Oppenheimer blijft de PALU bij het standpunt dat de zeer nadelige Oppenheimer leningen, nooit moesten worden gesloten. Door het wanbeleid van de vorige NDP-regering is de Surinaamse Staat meer gaan lenen. Ook de huidige regering lijkt dezelfde richting op te gaan. Met de herschikking doet de president voorkomen alsof er “goed is onderhandeld” met Oppenheimer. Duidelijk wordt in elk geval dat het niet de Oppenheimer bondholders zijn die verliezen. Met de gesloten herschikking blijkt weer dat in deze kwestie de enige verliezer, het Surinaamse volk is.

Korting?
De gesloten overeenkomst met Oppenheimer roept een heleboel vragen op. Zo wordt gesproken van een 25% 'haircut', een korting op het geleend bedrag dat de Surinaamse staat nu schuldig zou zijn aan Oppenheimer. De eerste vraag is of de onderhandelde korting van toepassing is op het basisbedrag dat geleend is van US$ 675 miljoen, of is de korting op het totaal openstaand bedrag van US$ 675 miljoen plus US$ 205 miljoen aan achterstallige rente? Uit de toespraak van de president in De Nationale Assemblee (DNA) bleek dat de korting betreft op het totaal bedrag van US$ 880 miljoen. In dit geval betekent het dat er geen sprake is van een 'haircut' van 25%. Met andere woorden, de afgesproken nieuwe 'lagere' schuld.

Compensatie
Dat de Staat echt geen korting krijgt blijkt ook uit het feit dat de bondholders gecompenseerd zullen worden voor verliezen die zij nu lijden, waaronder ook de renteverliezen. Ter compensatie hebben de Oppenheimer bondholders recht op maximaal 2% van de toekomstig te innen olie royalty's uit block 58. De vraag hierbij is, zijn de verliezen uitgerekend en zal Oppenheimer gecompenseerd worden tot dat (welk?) verliesbedrag? Of zullen de bondholders tot het uitmijnen van de olievoorraden in block 58 recht hebben op 2% van de olie-inkomsten? In het laatste geval zal het betekenen dat Oppenheimer met nog meer winst uit de onderhandelingen is gekomen.

FID genomen?

Voorts rijst de vraag waarom een internationaal ervaren financieel instituut als Oppenheimer akkoord is gegaan met een compensatie van 2% van de toekomstig te innen olie royalty's uit block 58 als dat nog onzeker is. Kennelijk zijn gesprekken gevoerd met Apache en Total en is een Final Investment Decision (FID), een besluit tot grote investeringen in block 58, reeds in het vooruitzicht gesteld. Transparantie vanuit de regering over deze kwestie ontbreekt geheel.

Slechte besluiten
De huidige regering met president Santokhi voorop heeft in de afgelopen bijna 3 jaren hele slechte besluiten genomen die heel erg in het nadeel van ons volk uitwerken. Net als de vorige regering, heeft ook deze regering met het eigen wanbeleid zichzelf en het Surinaamse volk in nog grotere problemen gebracht. Genoeg redenen voor de PALU om met de nodige argwaan naar de herschikking met de Oppenheimer bondholders te kijken. De PALU roept daarom de regering op om geen 'partijpolitiek' te bedrijven met de herschikking en om propagandistische redenen een 'mooier beeld' te geven, zoals dat is gebleken uit de toespraak van de president in DNA.

Met het openbaar maken van de overeenkomst zal de regering een juiste toelichting moeten geven op de afgesloten herschikking die toekomstige generaties zal binden aan de aflossing van een lening die onnodig en vermijdbaar was.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May