Ravaksur: Situatie werkenden ondraaglijk
01 May 2023, 18:09
foto


Overal ter wereld wordt vandaag de Dag van de Arbeid gevierd en vooral herdacht. Internationaal wordt de dag herdacht met demonstraties, congressen en manifestaties om de solidariteit en samenwerking in de arbeidsklasse en de andere sectoren in de samenleving te demonstreren.

Anno 2023 is het echter zichtbaar dat diverse economieën in een sociaal-economische crisis verkeren en dat de crisis in vele gevallen wordt afgewenteld op de werkers. Een stevig voorbeeld hiervan is dat in het revolutionaire land Cuba dit jaar de massademonstraties vanwege de energieschaarste zijn afgelast. In ons land is het duidelijk dat de economische crisis al een aantal jaren voortduurt en zo langzamerhand op een punt is beland dat de situatie voor de werkende klasse ondraaglijk is geworden.

Op 9 februari van dit jaar heeft Ravaksur al bekend gemaakt dat de rek voor de werkers er uit is. Hierna is de situatie niet verbeterd. Integendeel is waar te nemen dat de SRD dagelijks minder waard wordt, tal van goederen en diensten zijn voor de werkers, de gepensioneerden en anderen door de voortwoekerende inflatie niet meer bereikbaar. Werkenden verarmen zichtbaar en er wordt bijna geen nieuwe werkgelegenheid in de economie gecreëerd. De gezondheidszorg is onzeker en brokkelt steeds verder af. Kortom de huidige situatie is niet meer houdbaar en de verwachtingen zijn onzeker en zijn een grote bron van stress.

Terwijl de sociaal-economische situatie verergert zijn de geluiden vanuit regeringskringen, afbouwen van subsidies en introduceren van marktwerking. Het is bekend dat dit alleen tot verdere inflatie en dus tot nog duurdere producten in de winkels en van de diensten zal leiden.

De werkenden in Suriname hebben recht op een stabiele en betere wisselkoers, op een inflatie beneden de 10%, op de creatie van duurzame werkgelegenheid en op betaalbare recreatiemogelijkheden. Ravaksur is zich ervan bewust dat de werkenden de voornoemde rechten ook in een crisissituatie alleen kunnen bereiken als zij zich bundelen en gezamenlijk strijd tegen dit onrecht voeren.

Ravaksur wenst de werkenden, de gepensioneerden en de overige Srananmans een bezinningsvolle Wrokoman Dey toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May