Cuba wendt zich voor olie tot Rusland en Mexico
27 Apr 2023, 18:51
foto
Een Cubaans tankschip komt de baai van Havana binnen met een bord waarop in het Spaans staat: "Geen blokkade meer", verwijzend naar het handelsembargo tegen Cuba opgelegd door de VS, Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


Cuba wendt zich volgens scheepvaartgegevens en bronnen steeds meer tot Rusland en Mexico voor olie om een acuut tekort aan diesel en benzine te verminderen en de slinkende voorraden Venezolaanse ruwe olie en brandstof aan te vullen. Venezuela is al meer dan twee decennia de belangrijkste politieke bondgenoot van Cuba en de grootste leverancier van ruwe olie en brandstof aan de eilandnatie. Het levert stookolie voor stroomopwekking, benzine, diesel, vliegtuigbrandstof en kookgas.

Maar de door de VS gesanctioneerde Zuid-Amerikaanse natie heeft moeite om voldoende brandstof te produceren voor haar eigen behoeften. Venezuela is niet in staat om zijn Caribische buurman volledig te voeden. De olie-export van Venezuela naar Cuba is tot dusver dit jaar gedaald tot 55.000 vaten per dag (bpd) van bijna 80.000 in 2020.

Onder president Andrés Manuel Lopez Obrador heeft Mexico volgens de scheepsvolggegevens van Refinitiv Eikon steeds meer brandstof naar Cuba gestuurd.

Cuba heeft sinds november ook ten minste vijf ladingen geïmporteerd uit Rusland, een oude leverancier, evenals brandstof van Caribische terminals en Europa, zo blijkt uit de gegevens.

Een tanker die eigendom is van de Mexicaanse staatsoliemaatschappij Petroleos Mexicanos (Pemex), de Bicentenario, heeft sinds april twee keer gelost bij een Cubaanse raffinaderij in Havana, een van de weinige die benzine produceren op het eiland. Dat blijkt uit gegevens van Eikon en TankerTrackers.com.

Het schip werd pas zondag gezien vanuit de haven van Havana.

Een apart, onafhankelijk schip, de onder Panamese vlag varende Fortunato, heeft sinds januari ook tweemaal Cubaanse havens bezocht vanaf de Salina Cruz-terminal in Mexico met vloeibaar petroleumgas (LPG), typisch gebruikt om te koken, zo bleek uit de gegevens.

De brandstof, hoewel niet genoeg om aan de vraag te voldoen, kan een levensader blijken te zijn voor de door crisis geteisterde regering van Miguel Diaz-Canel, die rantsoenering heeft opgelegd, waardoor dagenlange rijen voor gas, diesel en propaan op het Caribische eiland zijn ontstaan.

Lidia Rodriguez, commercieel directeur van het Cubaanse staatsoliebedrijf Cupet, vertelde deze week aan de lokale media dat Cuba lage voorraden diesel en benzine heeft, en vooral lage voorraden ruwe olie die zijn raffinaderijen kunnen verwerken. "We proberen totale brandstofschaarste in het land te voorkomen", zei ze, verwijzend naar de rantsoenering.

De regering van Cuba zei vorige week dat haar traditionele brandstofleveranciers hun toezeggingen niet waren nagekomen. Ambtenaren geven ook de schuld voor de crisis aan de Amerikaanse sancties, die de financiering en het transport van brandstof naar Cuba bemoeilijken.

"We zijn ons ervan bewust dat Cuba olie koopt uit verschillende landen, zowel gesanctioneerde als niet-gesanctioneerde, om de huidige energiecrisis van het eiland te bestrijden", zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Reuters.

De Russische en Mexicaanse voorraden lijken gedeeltelijk te compenseren voor een onvoldoende volume Venezolaanse afgewerkte brandstoffen en leveringen van zwaardere Venezolaanse ruwe olie, die moeilijker te verwerken zijn en minder benzine produceren, zei Jorge Piñon van de Universiteit van Texas in Austin.

Mexico, dat eerder onder noodsituaties olie en andere hulp naar Cuba heeft verscheept, ontvangt doktoren uit Cuba en heeft onlangs een overeenkomst getekend om Cubaanse grondstoffen te importeren voor een treinproject.

Venezuela heeft in het weekend een lading ruwe olie naar het eiland gestuurd en is van plan om de komende dagen meer olie en benzine te verschepen, volgens de schema's van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA.

Terwijl Cuba worstelt om nieuwe brandstofbronnen te vinden, wordt het dagelijks leven gecompliceerd. Dinsdag zeiden Cubaanse functionarissen dat de parade voor Arbeidersdag op 1 mei, een kenmerk van nationale trots, "geherformuleerd" zou worden vanwege brandstofbeperkingen. Verschillende universiteiten hebben ook online lessen aangekondigd omdat de brandstof voor transport is opgedroogd. Ook de voedselproductie en het transport beginnen eronder te lijden.

Cubaanse functionarissen zeggen dat ze onderhandelen met buitenlandse olieleveranciers, maar hebben geen details verstrekt, waardoor sommige eilandbewoners zich hulpeloos voelen.

Bij een drukke bushalte dinsdagochtend in Alamar, slechts 15 minuten ten oosten van Havana, zei Ruben Infante, een 37-jarige tabaksarbeider, dat hij dagelijks maar liefst drie uur wacht - enkele reis - voor een rit naar de nabijgelegen hoofdstad.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May