SWM niet in staat duizenden aan te sluiten op het waternet
27 Apr 2023, 00:01
foto
Assembleelid Evert Karto (ABOP/PL) krijgt steeds telefoontjes van mensen die erover klagen dat ze maar niet kunnen worden aangesloten op het waterleidingnet van SWM.


Assembleelid Evert Karto (ABOP/PL) en enkele andere leden hebben in De Nationale Assemblee indringende vragen gesteld over wateraansluitingen die maar niet gedaan kunnen worden door de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM). Hij voerde aan dat het bedrijf niet zelfvoorzienend kan zijn, omdat de inkomsten van het staatsbedrijf niet marktconform zijn. 64% van de inkomsten gaat naar het betalen van salarissen. Het is niet rendabel om watermeters aan te schaffen, omdat deze niet rendabel zijn. Duizenden wachten jarenlang op hun aansluiting, waarvoor ze al betaald hebben.

Minister ad interim van Natuurlijke Hulpbronnen, Kenneth Amoksi, zei dat de feiten zoals gepresenteerd door Karto kloppen. De SWM heeft het bijzonder moeilijk. Dit komt doordat jarenlang de tarieven niet zijn aangepast. Ze zijn gemiddeld 25% van de kostprijs van water. Deze situatie maakt het volgens de bewindsman moeilijk voor het bedrijf om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. De regering is volgens Amoksi bezig zich te buigen over de watertarieven. Als het zover is, zal De Nationale Assemblee worden geïnformeerd.

Assembleelid Ebu Jones (NDP) merkte op dat Henar goed drinkwater ontbeert. Aan een ondernemer is SRD 2 miljoen betaald voor het boren van een bron, maar het gebeurt maar niet. De SWM heeft volgens Jones machines en kennis, alleen moet er een boorkop van SRD 350.000 worden gekocht. Het werk is echter aan een ondernemer gegund. Family and Friends maken geld. Er wordt nog steeds water aangeleverd aan mensen in Henar. Hij voerde aan dat het probleem moet worden opgelost.

Harriët Ramdien (VHP) voerde aan dat ze niet meer weet wat voor antwoord ze de mensen van Henar moet geven. Elke keer wordt gezegd dat volgende maand de waterbron wordt geboord, maar het gebeurt niet. Zij vindt dat er duidelijkheid moet komen. De mensen moeten duidelijkheid hebben over hoe lang ze nog moeten wachten. Amoksi deelde mee dat in juni de waterbron zal worden geboord door de aannemer. Hij heeft elders contractuele verplichtingen, waardoor de machines bezet zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May