Juan Guaidó: Geen politiek asiel aangevraagd in de VS
26 Apr 2023, 18:08
foto
Oppositieleider Juan Guaido spreekt tijdens een interview met de Associated Press in Caracas, Venezuela. Guaido zei op dinsdag 25 april 2023 dat hij geen politiek asiel zoekt in de Verenigde Staten en de mogelijkheid niet uitsluit om deel te nemen aan een presidentiële voorverkiezing die gepland staat voor oktober. (Foto: AP)


De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó heeft dinsdag gezegd dat hij geen politiek asiel zoekt in de Verenigde Staten (VS) en de mogelijkheid niet uitsluit om deel te nemen aan een presidentiële voorverkiezing in zijn thuisland die gepland staat voor oktober.

Guaidó sprak telefonisch met The Associated Press vanuit Miami, waar hij arriveerde met een commerciële vlucht die maandagavond uit de hoofdstad van Colombia vertrok, uren nadat hij de grens tussen dat land en Venezuela was overgestoken met de bedoeling diplomaten en andere deelnemers aan een internationale conferentie gericht op de politieke crisis in Venezuela, te ontmoeten.

"Ik zal werkvergaderingen hebben en uiteraard ook tijd om onder meer de veiligheidssituatie te beoordelen", zei hij. "Ik vraag op dit moment geen politiek asiel aan."

Zijn opmerkingen kwamen nadat de Colombiaanse autoriteiten zeiden dat hij onderworpen was aan een administratieve procedure omdat hij de grens was overgestoken zonder dat zijn paspoort bij binnenkomst was afgestempeld. De Colombiaanse president Gustavo Petro stond erop dat Guaidó niet werd gedeporteerd en reisde Guaidó met toestemming van dat land naar de Verenigde Staten.

Guaidó vertelde de AP dat de Amerikaanse regering tussenbeide kwam toen hij met deportatie werd geconfronteerd nadat hij de grens was overgestoken en van plan was een vlucht te nemen van Cucuta, een Colombiaanse stad vlakbij de grens, naar Bogota.

"Kortom, er was een dreiging dat dit een reden zou kunnen zijn voor uitzetting", zei hij. "Dat was via de telefoon met diplomatieke functionarissen... Het was dankzij de bemiddeling van de Verenigde Staten dat ik in mijn geval het gevoel heb dat ik niet ben gedeporteerd."

Hij zei dat een Amerikaanse regeringsfunctionaris hem het ticket naar Miami had overhandigd nadat Colombiaanse immigratieagenten hem naar het vliegveld in Bogota hadden begeleid. Zijn vrouw en twee dochters blijven in Venezuela, waar hij zich grote zorgen over maakt. Hij zei dat hij "alle opties" met betrekking tot hun toekomst onderzoekt.

Guaidó werd een van de meest herkenbare figuren van de Venezolaanse oppositie nadat de herverkiezing van president Nicolás Maduro in 2018 door verschillende landen als een schijnvertoning werd beschouwd. Guaidó, in zijn functie als hoofd van de Nationale Vergadering van Venezuela, riep zichzelf in 2019 uit tot interim-president met de steun van tientallen landen, waaronder de VS, en leidde een parallelle regering.

Maar zijn populariteit is sindsdien afgenomen en wetgevers van de oppositie stemden in januari om hem die rol te ontnemen en in plaats daarvan een commissie aan te stellen om die regering te leiden.

Guaidó voerde onlangs campagne voor een geplande voorverkiezing in oktober, waarin de oppositie van plan is één enkele kandidaat te kiezen om het op te nemen tegen Maduro bij de presidentsverkiezingen volgend jaar. Dinsdag zei hij dat de voorverkiezingen "op korte termijn een zeer belangrijk doel blijven".

"Op dit moment heb ik deze situatie van vervolging, en om op dit moment iets uit te sluiten zou simpelweg zijn om de voorwaarden van een dictatuur te accepteren", zei hij in verwijzing naar zijn deelname aan de voorverkiezingen. "Integendeel, we vechten voor voorwaarden voor iedereen."

Guaidó had onlangs een toename van bedreigingen tegen hem in Venezuela aan de kaak gesteld. Tot maandag had Guaidó zijn land sinds 2020 niet meer verlaten.

De regering van Maduro heeft bijna drie dozijn zaken aangespannen tegen Guaidó sinds hij zichzelf tot interim-president heeft uitgeroepen. De vermeende misdaden variëren van usurpatie van functies, corruptie, het witwassen van geld en het publiekelijk aanzetten tot ongehoorzaamheid aan de wet, tot samenzwering met buitenlandse regeringen en terrorisme.

De internationale conferentie van dinsdag, georganiseerd door Petro, was bedoeld om de officiële dialoog tussen de regering van Maduro en zijn tegenstanders op gang te brengen. De formele onderhandelingen tussen beide partijen onder leiding van Noorse diplomaten en gastheer Mexico liepen eind vorig jaar vast.

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Álvaro Leyva, zei maandag dat Guaidó niet was uitgenodigd voor de conferentie, die werd bijgewoond door vertegenwoordigers van zowel de VS als Latijns-Amerikaanse en Europese landen. Guaidó had gezegd dat hij nevenbijeenkomsten met afgevaardigden had gepland.

Petro en Maduro hebben gezegd dat ze zouden streven naar een einde aan de economische sancties die de VS aan Venezuela heeft opgelegd. Tijdens de vijf uur durende conferentie, die niet werd bijgewoond door vertegenwoordigers van Maduro of zijn tegenstanders, las Leyva een korte verklaring voor waarin hij zei dat de deelnemers het erover eens waren dat de Venezolaanse regering en oppositiepartijen een verkiezingskalender moeten opstellen die vrije en eerlijke voorwaarden voor alle betrokkenen omvat.

Levya zei ook dat de deelnemers overeenstemming hebben bereikt over het opheffen van sancties als er vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen.

De complexe sociale, politieke en economische crisis in Venezuela heeft meer dan 7 miljoen mensen ertoe aangezet te migreren, voornamelijk naar Latijns-Amerikaanse en Caribische landen. Het grootste deel - meer dan 2 miljoen - woont in Colombia, dat onder het bestuur van Petro's voorganger, Iván Duque, velen van hen verschillende voordelen bood, waaronder vergunningen voor 10 jaar.

Duque was een van de sterkste critici van Maduro en had geen diplomatieke betrekkingen met de Venezolaanse regering. Maar Petro, de eerste linkse president van Colombia, herstelde de diplomatieke en commerciële betrekkingen met Venezuela nadat hij in augustus was beëdigd en heeft Maduro vier keer persoonlijk ontmoet.

Migranten en mensen die in de buurt van de grens wonen, gaan elke dag van het ene land naar het andere zonder dat hun paspoort is afgestempeld – zowel via officiële oversteekbruggen als via illegale onverharde wegen – en zonder gevolgen.

Guaidó, die voortdurend kritiek heeft geuit op het beleid van Petro ten opzichte van Maduro, zei dat de dreiging van maandag met deportatie puur een politieke zet tegen hem was.

"Een Venezolaan die de grens oversteekt op zoek naar voedsel, onderdak, bescherming tegen een dictatuur is helemaal niet nieuw", zei hij. "Dus ik geloof dat dit ongetwijfeld een standpunt bepaalt van de kant van president Petro en zijn regering... Als de president de gesprekspartner van de dictator wil zijn, dan zal dat zijn rol zijn."

Zuid-Florida is de thuisbasis van een grote Venezolaanse gemeenschap die voornamelijk begon te arriveren nadat Maduro's voorganger, Hugo Chávez, in 1999 aan de macht kwam. Van daaruit, zei Guaidó, zal hij blijven "vechten om onze stem te laten tellen".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May