Geen antwoord regering stopzetten goudwinning stuwmeer
26 Apr 2023, 00:00
foto
Minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie die ook ad interim Natuurlijke Hulpbronnen is.


De Nationale Assemblee is niet gerustgesteld over de conditie van de Afobakadam en goudwinningsactiviteiten in het stuwmeer. De VHP-fractie onder aanvoering van Asis Gajadien wil dat de regering onmiddellijk alle activiteiten die te maken hebben met het zoeken naar goud stopzet. Dit ongeacht of er concessies zijn uitgegeven en de personen om wie het gaat. Er zou zelfs opdracht gegeven zijn door mensen die er belang bij hebben om controle van het Openbaar Ministerie (OM) te verbieden. Tijdens de vergadering dinsdag heeft de regering niet te kennen gegeven dat alle mijnbouwactiviteiten zullen worden gestaakt.

Assembleeleden, onder wie Rabin Parmessar (fractieleider NDP) en Gregory Rusland (NPS) en Mahinder Jogi (VHP), wilden duidelijke antwoorden van de regering over de situatie van de Afobakadam. Er was maandag een spoedbijeenkomst van de commissie Wateroverlast met de leiding van de Staatsolie Power Company Suriname (SPCS). Aan de Assembleeleden is uitgelegd dat de integriteit van de Afobakadam niet in gevaar is. Parmessar drong net als Rusland erop aan dat er een onafhankelijk onderzoek plaatsvindt. Ook vicevoorzitter Dew Sharman die de vergadering leidde, zei dat er bezorgdheid is over de situatie.

Parmessar en Rusland wezen op het gevaar van illegale mijnbouwactiviteiten die ontplooid worden bij de hulpdammen. Als er iets misgaat, is de ramp niet te overzien. Deze activiteiten vormen een gevaar. Rusland waarschuwde ervoor vooral illegale goudwinning ernstige consequenties kan hebben als zaken verkeerd aflopen. Gepleit werd voor een zero tolerance beleid. Rusland wil nader onderzoek en ook rapportage aan De Nationale Assemblee.

Minister Kenneth Amoksi beantwoordde vragen als ad interim voor Natuurlijke Hulpbronnen. Zijn collega David Abiamofo was met ziekteverlof. Hij herhaalde de mededelingen van SPCS en gaf te kennen dat de Afobakadam intact is. Er is geen probleem met de dam. Een klein deel van de onderhoudsweg bij de dam is door erosie weggespoeld. De herstelwerkzaamheden zouden gisteren afgerond worden. Er zijn geen andere mankementen geconstateerd.

De minister deelde mee dat het OM, ondersteund door de politie en militairen in het gebied controlewerkzaamheden heeft verricht twee weken terug. Het gaat om de bescherming van de kritische infrastructuur en het milieu. Hem is niet bekend dat deze actie is stopgezet. Assembleeleden waren niet tevreden met de antwoorden. Parmessar en Jogi bleven erbij dat politiefunctionarissen gehinderd zijn om hun werk te doen door belanghebbenden. Het is een ernstige zaak voerde hij aan. Jogi vroeg wie dan wel de opdracht heeft gegeven om de operatie van het Parket stop te zetten, als de minister niet de opdrachtgever was. De regering bleef het antwoord schuldig.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May