Doorschuivingen binnen OM; Rasam met pensioen
23 Apr 2023, 00:01
foto
AG Carmen Rasam (l) en hoofdofficier Astrid Niamat. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het Openbaar Ministerie (OM) gaat zoveel mogelijk voor een door- en uitstroom personeelsbeleid. Per 30 april neemt het OM afscheid van advocaat-generaal (AG) Carmen Lie Kwie Sjoe-Rasam. Zij is dan 60 jaar, de pensioengerechtigde leeftijd voor een AG. Ook AG Garcia Paragsingh – al twee jaar de waarnemend procureur-generaal –  kijkt later in het jaar aan tegen haar pensioen.

Rasam heeft op 31 maart voor het laatst opgetreden als waarnemend pg in de 8 december beroepszaak bij het Hof van Justitie. Zij heeft toen haar vervanger, hoofdofficier van justitie Astrid Niamat in deze zaak meegenomen en voorgesteld. Na schorsing van de zitting dankte kamerpresident Dinesh Sewratan de AG voor de samenwerking en bewezen diensten. Rasam is sindsdien met verlof in aansluiting op haar pensioen op 1 mei, zegt Paragsingh aan Starnieuws.

Wettelijk zijn twee advocaten-generaal werkzaam bij het hof. Om in de vacante functie te voorzien, doet Paragsingh binnenkort de voordracht van de opvolger als de nieuwe AG. De wet zegt niets over een benoemingstermijn. Vervolgens wil de waarnemend procureur-generaal de opengevallen post van hoofdofficier invullen door een andere vervolgingsambtenaar. En als later in het jaar de volgende hoofdofficier afzwaait wegens pensioen, zal wederom via interne doorstroom een opvolging plaatsvinden.

Momenteel doen de hoofdofficieren al de hofzittingen vanuit het OM als waarnemend procureur-generaal. Indien nodig schuift een andere vervolgingsambtenaar aan in de raadkamerzittingen. Over een eventuele benoeming in de functie van procureur-generaal, zegt Paragsingh dat zij de beslissing van de president hierover afwacht.

In- en doorstroombeleid

Het OM telt in totaal 29 vervolgingsambtenaren, waarvan 15 substituut-officieren. Om de vergrijzing binnen de organisatie tegen te gaan, is er een plan dat moet zorgen voor voldoende in- en doorstroom. Binnenkort zullen de senior officieren van justitie deelnemen aan een opleiding bij het Centrum voor Democratie en Rechtspleging gericht op leiderschapskwaliteiten. Naast het algemene deel, worden zij specifiek getraind in bestuurswerkzaamheden van de verschillende functies binnen het OM.

Als alles volgens planning loopt start in oktober de verkorte opleiding van rechterlijke ambtenaren voor de staande en zittende magistratuur. Momenteel loopt de sollicitatieoproep in de kranten waarop juristen tussen 27 en 40 jaar kunnen reflecteren. De opleiding duurt drie jaar en hiermee hoopt de vervolgingsbaas te kunnen inspelen op de toekomst – met het oog op nog meer personen binnen het OM die de pensioengerechtigde leeftijd zullen bereiken.

Paragsingh en Rasam werden in 2018 beëdigd als de advocaten-generaal bij het Hof van Justitie. In april 2021 verliet procureur-generaal Roy Baidjnath Panday met zijn 65e het OM. Volgens het anciënniteitsprincipe werd Paragsingh vanaf 13 april 2021 belast met de waarneming van de functie van procureur-generaal.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May