Sankatsing, voorzitter Deviezencommissie in overgangsfase
22 Apr 2023, 06:45
foto
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning. Naast hem de nieuwe voorzitter van de Deviezencommissie, Arun Sankatsing. (Foto: CDS)


In De Nationale Assemblee hebben onder andere Asis Gajadien (fractieleider VHP) en Melvin Bouva (NDP) gepleit voor het opheffen van de Deviezencommissie. Deze commissie zou onderdeel moeten zijn van de Centrale Bank van Suriname. Er is veel kritiek op het functioneren van de Deviezencommissie, waarbij De Nationale Assemblee informatie wil hebben over verstrekte vergunningen voor uitvoer van deviezen. President Chan Santokhi heeft donderdag Arun Sankatsing geïnstalleerd als de nieuwe voorzitter van de Deviezencommissie. Starnieuws verneemt dat Sankatsing benoemd is in de overgangsfase.

De Deviezencommissie is belast met het toezicht op de uitvoering van de Deviezenregeling. De president zei bij de installatie van de nieuwe voorzitter dat in de afgelopen periode tezamen met de Centrale Bank van Suriname en het ministerie van Financiën en Planning, de Deviezencommissie een belangrijke bijdrage heeft geleverd bij de vaststelling van maatregelen ter beteugeling van de koers. Santokhi merkte op dat het van belang is dat er continu overleg is tussen de Deviezencommissie en de monetaire autoriteiten. Dit, mede in het kader van de uitvoering van het IMF-programma.

De Deviezencommissie werd opgericht bij resolutie van 8 september 1947. Zij heeft volgens het staatshoofd in de afgelopen 76 jaar haar nut bewezen met de uitvoering van de 51 artikelen in de Deviezenregeling, met inachtneming van de door de president vastgestelde voorschriften. Een belangrijke bevoegdheid van het orgaan is erop toezien dat exportopbrengsten van exporteurs terugvloeien naar Suriname, zodat de deviezenreserves continu kunnen worden aangezuiverd. “Hiervoor zijn de nodige stappen al ondernomen en waar nodig zal het Openbaar Ministerie de zaak strafrechtelijk afhandelen”, zegt president Santokhi.

De nieuwe voorzitter staat met zijn commissie voor een belangrijke taak om de Surinaamse economie weer op spoor te krijgen, tezamen met alle andere actoren. "Ik ben mij bewust van de uitdagingen die ons te wachten staan, maar ik ben vastberaden om samen met mijn team onze verantwoordelijkheden uit te voeren en de Surinaamse economie te versterken," zei Sankatsing. De Deviezenregeling van 1947 is volgens hem achterhaald en zal ingrijpend gewijzigd moeten worden aan de huidige omstandigheden, zowel nationaal als internationaal.

President Santokhi heeft Aroen Jadoenathmisier die enige tijd heeft waargenomen als voorzitter, en tevens lid is van de Deviezencommissie, bedankt voor zijn deskundige en ervaren wijze van leidinggeven. Het staatshoofd memoreerde ook diens actieve participatie in diverse taskforces en commissies, alsook de samenwerking met de monetaire autoriteiten. Op Jadoenathmisier werd het beroep gedaan dat hij zijn deskundigheid en jarenlange ervaring verder ten dienste stelt van de voorzitter en de totale commissie. Jadoenathmisier werd belast met de waarneming, nadat Prenobe Bissessur in ongenade viel door zijn rol bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij. Er is een strafrechtelijk onderzoek gaande. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May