Deel moslimgemeenten sluit vastenmaand af met Ied gebed
21 Apr 2023, 14:45
foto
Het Ied-gebed is vandaag door gehouden op het Nabawischoolcomplex te Paramaribo Noord. Honderden gelovigen hebben samen gebeden. (Foto's: René Gompers)


Honderden gelovigen zijn vanmorgen getogen naar het Nabawischoolcomplex voor het gezamenlijke Ied gebed. Met deze activiteit is de Ramadan (vastenmaand) afgesloten voor de leden van de Stichting der Islamitische Gemeenten in Suriname (SIS). Het gebed kon niet plaatsvinden op het Onafhankelijkheidsplein. De SIV en enkele andere organisaties volgen de richtlijnen van Saudi Arabië; daar is aangekondigd dat Ied op 21 april valt. Voor de andere stromingen in Suriname duurt de vastenmaand een dag langer omdat zij de nieuwe maan niet hebben waargenomen.

"Een van de 5 zuilen van de Islam is het vasten gedurende de maand Ramadan," benadrukt ustaad ALi Arifiem in zijn preek. "Het vasten is het onthouden van eten, drinken, geslachtsgemeenschap, te beginnen vanaf het moment dat de dag aanbreekt tot aan zonsondergang. Het vasten is een vorm van aanbidding die als hoger doel heeft de mens te vervolmaken en een goed gedrag bij te brengen."   

Ondervoorzitter van de SIS, John Saharie, voegt eraan toe dat de normen en waarden universeel zijn. "Niet per se voor een groep. Als de gehele samenleving de normen en waarden opvolgt die de Almachtige aan ons oplegt, mogen we zeker verwachten dat we een goede samenleving zullen hebben. En voor wat betreft het besturen van het land de corruptie… onzichtbaar wordt… om het zo uit te drukken." Er is ook gebeden voor het land, de regering en de Assembleeleden.

SIS heeft niet alleen in Paramaribo activiteiten gehouden. "Ook in Moengo en Nickerie is het Ied gebed in het openbaar verricht," deelt Saharie mee. Behalve de SIS hebben ook andere organisaties, zoals de  Surinaamse Islamitische Organisatie en Ahmaddiya Moslim Gemeenschap Suriname, Ramadan vandaag afgesloten.

Saharie: "De SIS volgt het nieuws uit Saudi Arabië. Het moment dat de 'maansikkel' wordt waargenomen wordt aangenomen dat de dag daarop het Ied-gebed moet worden verricht en dus de Ramadan ten einde is gekomen. Het is gebruik en beleid van de afgelopen periode, dat de betrouwbaarheidsgraad van het bericht uit Saudi Arabië, heel hoog is en kan worden opgevolgd."

Voor anderen zoals de De Surinaamse Moeslim Associatie zal Ramadan een dag langer duren. SMA en het Nationaal Comité Maanwaarneming Suriname, hebben aangegeven dat "de nieuwe maan van sjawwaal hedenavond nergens in de Caribische regio is waargenomen en dat Ied-ul-Fitr op zaterdag  22 april 2023 is en vrijdag 21 april, onze 30e vastendag."

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May