President: Elk maatschappelijk probleem kan worden opgelost
21 Apr 2023, 08:54
foto
President Chan Santokhi: Suriname is geen land van polarisatie.


President Chan Santokhi belicht in een toespraak tot de samenleving het saamhorigheidsgevoel bij Ied-ul-Fitr na een maand vasten. Hij merkt op dat tijdens het vasten veel opofferingen worden gebracht en honger wordt getrotseerd.  "Samen, als één volk, kan elk maatschappelijk probleem worden opgelost. Niet alleen de regering, maar elk maatschappelijk onderdeel, zal hierbij een bijdrage moeten leveren: zowel de consumenten, als de handelaren, de producenten, de dienstverleners en de financiële instellingen."

Landgenoten!
Broeders en zusters!
In het bijzonder onze moslim broeder en zusters,
Assalaam Alaikum
Warahmatullahi Wabarakatuh

    
Vandaag, de Ied-ul-Fitr dag, in de volksmond, bij sommigen ook bekend als ‘Bodo', is voor ons allen een vreugdevolle dag. De feestelijkheden zijn gisteravond ingeluid. De familie, vrienden en kennissen bezoeken, zullen nog dagen voortduren, ongeacht etnische of religieuze achtergrond. Zo kennen we de Ied-ul-Fitr; het levert een bijdrage aan de verbondenheid, van onze religieuze en culturele diversiteit.

Het saamhorigheidsgevoel bij de Ied-ul-Fitr vieringen, vloeit voort uit het vasten, die men een maand lang heeft verricht, gekoppeld aan oprechte bezinning, over de zin van het leven. Onze moslimbroeders en zusters, en vele anderen met hen, hebben de afgelopen maand nachten samen doorgebracht, in gebed, om zodoende weerbaar te zijn tegen de vele uitdagingen, die ons als land en als wereld, in haar greep heeft. 

Landgenoten!
Inderdaad, als volk is het noodzakelijk, om ons te bezinnen, waar wij naar toe willen gaan. Hoe willen we ons land achterlaten, voor ons nageslacht. Zonder de inspanningen, en opofferingen van onze voorouders, zouden wij niet zijn, wat we nu zijn. Op dezelfde manier, zal de situatie van onze kinderen, en kleinkinderen, afhangen, in welke mate we ons hebben ingespannen, en opofferingen hebben gebracht.

Het vasten in de maand Ramadan, staat symbool voor de moeilijke tijden, die we meemaken. De vastenmaand leert ons, om in collectief verband, de honger te trotseren, en solidariteit te tonen, met zij, die met moeite de dag kunnen beginnen, met een goede maaltijd. De moraal, welke voor het geheel volk van belang is, is dat de moeilijke situatie, niet de natuurlijke staat is.

Samen, zullen we terugkeren, naar de verlichting, zoals we vandaag, gezamenlijk het Ied-ul-Fitr feest vieren. Het vereist wel van ons allen, net als tijdens het vasten, om geduld en doorzettingsvermogen aan te kweken, alsmede standvastigheid. Voor het individu zal het leven zwaar lijken. Maar samen, als één volk, kan elk maatschappelijk probleem worden opgelost. Niet alleen de regering, maar elk maatschappelijk onderdeel, zal hierbij een bijdrage moeten leveren: zowel de consumenten, als de handelaren, de producenten, de dienstverleners en de financiële instellingen.

Tijdens de maand van Ramadan, werd de Almachtige in alle oprechtheid, en op intensieve wijze gevraagd, om vergiffenis, voor de zonden, die men, bewust of onbewust, heeft begaan. We erkennen, dat we allen zondaren zijn. En met de genade van de Almachtige, krijgt de vastende vergiffenis, en wordt hij gereinigd. De ware gelovige komt tevoorschijn, uit deze maand, als een herboren mens, gevuld met goede intenties, en positieve initiatieven, die hem in staat stellen, verbetering en vooruitgang te brengen, in zijn dagelijkse omgeving.

Moslims wereldwijd, hebben smeekbeden gericht, aan de Almachtige, om de mensheid te leiden, naar het beste in deze wereld, en in het hiernamaals. En we hebben dat allemaal nodig. Verbetering van de mens, start echter in het innerlijke.    Daarom streeft de vastende ernaar, om in een maand tijd, de prijzenswaardige eigenschappen: liefdadigheid, broederschap, naastenliefde, vergevensgezindheid en medeleven, eigen te maken. Uiteindelijk gaat het in het leven, om begrip voor elkaar te hebben. Want zolang we geen begrip hebben, voor het gevoel van honger, die een behoeftige elke dag weer beleeft, zullen we de noodzaak niet inzien, voor het oplossen van het armoedevraagstuk. Door het gevoel van honger en dorst, beseft de vastende, wat het is, om dagelijks geen eten en drinken te hebben. De solidariteit met de medemens, wordt hierdoor aangeleerd, in de vastenmaand.

Landgenoten!
Het samenvallen van de maand Ramadan, met de vastenperiode Navrati, binnen het Hindoeïsme, en het Pasen van het Christendom, geeft een extra dimensie, aan de maand Ramadan. Immers, is dit de beste manier, hoe wij om moeten gaan, met onze religieuze diversiteit. En we kunnen met trots zeggen, dat we in het koesteren van de religieuze verscheidenheid, een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.

Suriname is geen land van polarisatie, en de verschillende religieuze feestdagen, leveren een wezenlijke bijdrage, aan de waardering, acceptatie en verdraagzaamheid, voor elkaar. Als burgers van dit land, moeten wij de Almachtige dankbaar zijn, voor zoveel goedheid aan ons. Hierdoor, kunnen we beter werken, aan de geestelijke en morele verheffing, van het Surinaamse volk. Want verschil in overtuiging, mag geen drempel zijn, om als één volk, samen met elkaar te leven. En dit is, wat ons Suriname, zo uniek maakt, tussen alle landen van de wereld.

Landgenoten,
Lobi Brada nanga sisa,
Aan het eind van deze Ied-ul-Fitr boodschap, spreek ik de hoop uit, dat de totale Surinaamse gemeenschap, deze vrede en saamhorigheid, verder zal uit diepen. Laten wij het goede behouden, en het slechte nalaten. Ik wens u, namens de regering, een Ied-Mubarak toe.

Ik dank u en moge de Almachtige u allen zegenen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May