NDP fractie dient ingetrokken wet koersbeheersing opnieuw in
18 Apr 2023, 18:59
foto


NDP fractieleden Melvin Bouva, Jennifer Vreedzaam, Ashwin Adhin en Patrick Kensenhuis hebben een initiatiefwet ingediend die een bijdrage moet helpen leveren aan het beteugelen van de koers. Deze wet was eerder in 2020 door De Nationale Assemblee aangenomen, maar is om politieke redenen getorpedeerd waarna het is opgeschort en daarna ingetrokken, zeggen de indieners. De initiatiefwet is ingediend "naar aanleiding van de verontrustende koersontwikkelingen en de onmacht c.q. leiderschap van de regering om haar eigen aangekondigde koersbeheersingsmaatregelen uit te voeren".
 
De initiatiefwet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren is vanmiddag staande de vergadering over de koersontwikkeling en de gevolgen voor de samenleving als bijdrage vanuit de fractie ingediend. Ze heeft als doel om onder andere het handhavingsregime te versterken van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren evenals de Deviezenwet en het tegengaan van Money Laundering en Financiering van terrorisme. Het is de bedoeling om het contante betalingsverkeer zoveel als mogelijk te ontmoedigen en het girale betalingsverkeer in vreemde valuta te stimuleren.

De initiatiefnemers zijn er van bewust dat geldtransactiekantoren een belangrijke rol binnen de financiële markt vervullen, echter is gebleken dat onder meer illegale geldtransacties dan wel illegale opererende 'geldtransactiekantoren' hun invloed hebben op het financieel stelsel in het bijzonder op haar integriteit, omdat deze transacties buiten zicht van de toezichtinstituten plaatsvinden. De regering heeft deze wanorde echter niet adequaat aangepakt. Haar beleid is daarentegen onsamenhangend, chaotisch en niet effectief welke verder ernstig inbreuk doet aan de noodzakelijke productie en het lokaal ondernemerschap. 

Betreffende wet kan op relatief kort termijn enig effect hebben op de wisselkoers, maar als andere macro economische maatregelen uitblijven en de regering doorgaat met ongecontroleerde overheidsuitgave beleid, zal dit waarschijnlijk onvoldoende zal zijn om de economische problemen op te lossen. Leiderschap, gericht en daadkrachtig bestuur is hier een noodzakelijk vereiste om het mes daadwerkelijk in te zetten en het tij te keren.

Naast de ingediende initiatiefwet hebben heeft NDP samen met BEP fractie eerder enkele voorstellen aangedragen om de koersfluctuatie aan banden te leggen. Alle overschotten, dividenden en alle transacties van alle instituten gelieerd aan de overheid dienen terug naar de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De Deviezencommissie dient onmiddellijk opgeheven te worden en de taken en bevoegdheden moeten overgeheveld worden naar de CBvS. Een overgangsregeling van maximaal een maand is vereist waarbij een hoge functionaris van de CBvS in lijnfunctie de leiding van de Deviezencommissie overneemt.

Belangrijke functies van kerninstituten waaronder de Belasting Dienst, ABS, Douane, Deviezen commissie dienen ingevuld te worden op basis van open sollicitaties, waarbij een onafhankelijke selectie commissie van te voren bekend is en de aantrekkingen geschieden door van te voren bekende kwalificaties en een psychologisch onderzoek. Versterking van de instituten op basis van kennis en kunde en transparantie en open sollicitaties.

De fractieleden leden rekenen erop dat de aangedragen voorstellen worden geïmplementeerd ten einde bij te dragen aan de stabilisatie van de koers met als doel de rust op de markt te doen wederkeren. Ook vraagt zij aandacht voor sociale noden van de samenleving en de koopkracht van de gemiddelde burger.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May