Dissidenten FARC in Colombia 'klaar' voor vredesbesprekingen
17 Apr 2023, 02:54
foto
FARC EP-dissidenten wonen op 16 april 2023 een bijeenkomst bij met lokale gemeenschappen in San Vicente del Caguan, departement Caqueta, Colombia. (Foto: AFP)


Een gewapende dissidente groep van Colombia's ontbonden FARC-guerrillastrijders zei zondag dat het "klaar" was om volgende maand vredesbesprekingen met de regering te beginnen, wat een schijnbare stimulans zou zijn voor de zoektocht van president Gustavo Petro naar "totale vrede".

De dissidente EMC-groepering, die een vredesakkoord uit 2016 verwierp dat de FARC ontwapende, kondigde tijdens een bijeenkomst in het landelijke zuiden van het land aan "dat onze afgevaardigden aan de dialoogtafel met de Colombiaanse regering ... klaar zijn voor 16 mei." Woordvoerster Angela Izquierdo vult aan: "We hopen dat de officiële installatie van de (onderhandelings)tafel gerealiseerd kan worden."

EMC-topleiders komen sinds begin april bijeen op een boerderij in de zuidelijke regio San Vicente del Caguan om een strategie voor vredesonderhandelingen uit te stippelen. Dat omvatte overleg met lokale gemeenschappen onder EMC-controle en leden van de geallieerde zogenaamde "boerenwacht".

Tot de leiders behoorde "Ivan Mordisco". De regering beweerde vorig jaar ten onrechte dat ze hem hadden vermoord.

Sommige dissidenten verwierpen het vredesakkoord van 2016 dat leidde tot de ontbinding van de meest gevreesde guerrillagroep van Latijns-Amerika, de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), terwijl anderen later terugkeerden naar hun oude regio, nadat ze er niet in waren geslaagd te integreren in het burgerleven.

Ondanks het pact zijn er nog steeds gevechten tussen verschillende groepen linkse guerrillastrijders, rechtse paramilitairen en mensenhandelaars die strijden om controle over drugs en illegale mijnbouwbronnen.

Het onderzoeksinstituut Indepaz rapporteerde vorig jaar bijna 100 bloedbaden in Colombia.

De EMC heeft naar schatting ongeveer 3.000 strijders die voornamelijk opereren in het Amazonegebied, aan de Pacifische kust en nabij de grens met Venezuela.

'Totale vrede'
Petro, de allereerste linkse president van het land, heeft onderhandelingen gevoerd met dissidenten van de FARC en andere gewapende groeperingen. Petro kwam afgelopen augustus aan de macht met plannen om "totale vrede" te brengen in een land getekend door decennia van geweld.

Op initiatief van de president geldt sinds 1 januari een zes maanden durend staakt-het-vuren met dissidenten van de FARC en andere gewapende groeperingen.

Maar er zijn tegenslagen geweest.

De guerrillagroep ELN, die sinds afgelopen november vredesonderhandelingen voert met de regering, weerlegde de aankondiging van Petro dat het deel uitmaakte van de wapenstilstand die op 1 januari van kracht werd.

Vorige maand riep Petro regeringsonderhandelaars bijeen, nadat ELN-strijders negen soldaten hadden gedood en negen anderen verwondden.

Een nieuwe gespreksronde met het ELN, voor het Nationale Bevrijdingsleger, staat gepland voor later deze maand in Cuba.

Eveneens in maart schortte de regering de wapenstilstand met de Gulf Clan, het grootste drugskartel van het land, op na aanvallen op burgers en geüniformeerd personeel.

Colombia's oppositie bekritiseert Petro regelmatig voor concessies die hij bereid is te doen aan gewapende en criminele groeperingen, voor vrede.

Vorige week zei de regering dat het vredesproces met EMC werd 'geconsolideerd'.

Duizenden mensen die in EMC-gecontroleerde gebieden wonen, kwamen zondag naar een populair overleg met de leiders van de groep. "Wij zijn het leger van het volk... Gemeenschappen moeten deelnemen aan onderhandelingen. We kunnen ze niet overlaten aan de genade van de paramilitairen", zei een EMC-commandant, Danilo Alvizu, tegen AFP.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May