Santokhi: OMO's niet op juiste wijze uitgevoerd
16 Apr 2023, 00:02
foto
President Chan Santokhi gaat in op de wijze van uitvoering van de OMO's. (Beeld: STVS)


President Chan Santokhi vindt dat de Open Markt Operaties (OMO's) niet op de juiste wijze zijn uitgevoerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit blijkt uit analyses. Het geld moest vanaf dag 1 uit de samenleving zijn gehaald. Maar de OMO's zijn uitgevoerd in het bancaire systeem met hele hoge rentes. "En nu de samenleving de gelegenheid krijgt, krijg je lage rentes". Dit zei president Chan Santokhi in gesprek met de STVS.

Santokhi merkt op dat twee derde van het geld ligt bij de samenleving. Dat had afgeroomd moeten worden. Tot nu toe houdt de CBvS eraan vast dat de OMO's correct zijn uitgevoerd, maar dat de overheid juist te veel geld in omloop heeft gebracht.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft aangegeven dat de wisselkoers moest worden losgelaten, maar niet is aangegeven wat de andere voorzieningen zijn. De CBvS mocht ook niet interveniëren bij koersstijgingen. De wisselkoers blijft de lucht ingaan. Dinsdag wordt in De Nationale Assemblee verder gesproken over de maatregelen die de regering zal treffen om de koers te beteugelen.

In Washington wordt er door een overheidsdelegatie gesprekken gevoerd met het IMF. Het gaat om de ministers van Financiën & Planning, Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, de governor van de CBvS en deskundigen. Santokhi merkt op dat nagegaan wordt met het IMF waar er bijstelling dient plaats te vinden. De subsidies van de nutsvoorzieningen moeten worden afgebouwd, maar nagegaan wordt wat het tempo is van het afbouwen, waarbij de breedste schouders de zwaarste lasten moeten dragen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May