Column: Chan kerngezond, nu operatie 'Red het volk'
11 Apr 2023, 00:59
foto


We hebben het verraad, de kruisiging en de opstanding achter de rug. Daarbovenop is Chan gezond en wel terug. Zelfs de meest moderne apparaten van de Noordzee hebben geen enkel verkeerde cel gevonden. Alles is pico bello. Uit alle verklaringen rond Pasen blijkt dat Jezus de grote inspiratiebron is van hoop. Zelfs de dood heeft niet het laatste woord. Dus de problemen van het land zijn niks vergeleken met wat er ruim tweeduizend jaar geleden is gebeurd. Nu zouden de duizend zonnebloemen moeten bloeien.

Om een hoopvolle toekomst tegemoet te gaan, is het nodig om als eerste de gezondheidszorg aan te pakken. De president heeft ervaren wat het betekent om een uitstekende check-up te krijgen. En dat niet alleen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), maar in twee landen. AZP heeft die hypermoderne apparaten niet om alle testen die nodig zijn te kunnen doen. Als je president bent of genoeg geld hebt, kan je je de 'luxe' permitteren om naar het buitenland te gaan voor verder onderzoek.

Intussen moeten Surinamers hier - vooral als ze bij het SZF zijn verzekerd - diverse apotheken aflopen voor medicijnen. En als ze de medicijnen hebben gevonden, moeten ze er ondanks hun SZF-pasje in de meeste gevallen voor betalen. Ze moeten ook geluk hebben als ze naar het lab worden verwezen voor testen, of naar een specialist voor verder onderzoek. Artsen hebben vaak te horen gekregen dat ze 'te gemakkelijk doorverwijzen'. Dit kost allemaal geld. Er moet worden bezuinigd. Lab-onderzoeken, uitbundig recepten uitschrijven, doorverwijzen naar specialisten moeten zo spaarzaam mogelijk gebeuren.

Als het slecht gaat met de economie van het land, is dat ook te merken aan de gezondheid van de burgers. Velen eten nauwelijks fruit, groenten en gezonde voeding, omdat deze nauwelijks binnen hun bereik zijn. De knorrende maag proberen te vullen, gebeurt vaak niet met het juiste voedsel. Rijst die in eigen land wordt geproduceerd, wordt elke week duurder. In korte tijd moet voor een zak rijst van 25 kg van SRD 500 nu SRD 700 worden neergeteld. Verwacht wordt dat de prijs nog verder gaat stijgen, omdat er minder is ingezaaid door de rattenplaag.

De koers blijft ondanks de aangekondigde maatregelen, de spoedvergadering van De Nationale Assemblee, de vele gesprekken met de sector, verder de lucht ingaan. Nu Chan terug is en zelfs de Bijenkorf heeft kunnen aandoen, toont dat hij niet alleen een gezond lichaam, maar ook gezond verstand heeft. Hij moet nu eindelijk zijn belofte waarmaken dat het volk het beter zou hebben. Het wordt tijd om het mes erin te zetten en 'operatie redt het volk' uit te voeren. Wie niet deugt - vooral family and friends - moet nu plaatsmaken. Er is te lang aangemodderd!

Nita Ramcharan
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May