Paasboodschap Paus: Beroep op Russen over Oekraïne
09 Apr 2023, 11:41
foto
Paus Franciscus arriveert om de mis op Paaszondag bij te wonen op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus heeft vandaag, zondag, in zijn Paasboodschap de Russen gevraagd de waarheid te zoeken over de invasie in Oekraïne door hun land. Hij heeft ook opgeroepen tot dialoog tussen Israëli's en Palestijnen na het recente geweld.

Franciscu (86) zat een plechtige Paasdagmis voor op een zonnig Sint-Pietersplein nadat ongebruikelijke kou hem dwong een buitendienst op vrijdag over te slaan - een voorzorgsmaatregel na zijn ziekenhuisopname voor bronchitis eind maart.

Een tapijt van 38.000 bloemen, gedoneerd door Nederland, bedekte het plein voor de belangrijkste en meest vreugdevolle datum in de liturgische kalender van de Kerk - ter herdenking van de dag dat christenen geloven dat Jezus uit de dood is opgestaan. Ere-eenheden van de Vaticaanse Zwitserse Garde en de Italiaanse Carabinieri-politie - beiden in ceremoniële kleding - stonden in de houding.

Maar de traditionele pracht en praal en heilige zang maakten toen plaats voor moderne realiteiten. Franciscus ging later naar het centrale balkon van de Sint-Pietersbasiliek om zijn tweejaarlijkse "Urbi et Orbi" (aan de stad en de wereld) boodschap en zegen over te brengen, waarbij hij een menigte toesprak die het Vaticaan op ongeveer 100.000 schatte.

Daar, vanaf dezelfde plek waar hij voor het eerst als paus aan de wereld verscheen op de avond van zijn verkiezing in 2013, sprak hij over "de duisternis en de somberheid waarin onze wereld maar al te vaak wordt gehuld", en bad hij tot God voor vrede.

"Help het geliefde Oekraïense volk op hun reis naar vrede en werp het licht van Pasen op het volk van Rusland", zei hij.

Sinds Rusland in februari vorig jaar Oekraïne binnenviel, heeft Franciscus minstens twee keer per week Oekraïne en zijn volk "gemarteld" genoemd en heeft hij woorden als agressie en wreedheden gebruikt om de acties van Rusland te beschrijven.

Op zondag vroeg hij God om "de gewonden en al diegenen die dierbaren hebben verloren door de oorlog te troosten, en ervoor te zorgen dat gevangenen veilig en wel naar hun families kunnen terugkeren. Open de harten van de hele internationale gemeenschap om te streven naar een einde aan deze oorlog en alle conflicten en bloedvergieten in onze wereld."

Zoals hij elke Pasen heeft gedaan, riep Franciscus op tot vrede in het Midden-Oosten, zijn oproep werd nog urgenter door het recente geweld in Jeruzalem en grensoverschrijdende vuurgevechten waarbij Israël, Libanon en Syrië betrokken waren.

"Op deze dag, Heer, vertrouwen wij U de stad Jeruzalem toe, de eerste getuige van uw verrijzenis. Ik spreek mijn diepe bezorgdheid uit over de aanvallen van de afgelopen dagen die het gehoopte klimaat van vertrouwen en wederzijds respect bedreigen, dat nodig is om de dialoog tussen Israëli's en Palestijnen te hervatten, zodat er vrede kan heersen in de Heilige Stad en in de hele regio', zei hij.

De Israëlisch-Palestijnse spanningen zijn sterk toegenomen sinds de Israëlische politie-invallen vorige week in de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem, die verontwaardiging veroorzaakten in de hele Arabische wereld.

Onrustige plaatsen
Tussen de mis en het voorlezen van de boodschap door werd Franciscus, die er goed uitzag, in een pausmobiel rond het plein gereden en over de grote boulevard die naar de rivier de Tiber leidde, zodat meer mensen hem konden zien.

In zijn boodschap noemde Franciscus ook de instabiliteit in Libanon, sprak hij de hoop uit dat de "gemartelde Rohingya-bevolking" van Myanmar "gerechtigheid zal krijgen", en riep hij op tot meer hulp voor de slachtoffers van aardbevingen in februari waarbij bijna 56.000 mensen in Turkije en Syrië om het leven kwamen.

In een gedeelte van de toespraak waarin hij Nicaragua noemde, vroeg de paus God om "iedereen te gedenken die verhinderd is om vrijelijk en in het openbaar hun geloof te belijden".

De betrekkingen tussen de regering en de katholieke kerk in Nicaragua zijn zeer gespannen. De regering, die de diplomatieke betrekkingen met het Vaticaan heeft opgeschort, verbood dit jaar processies in de open lucht tijdens de Goede Week.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May