Paus zit paaswakemis in Sint Pietersbasiliek voor
09 Apr 2023, 02:52
foto
Paus Franciscus zit een paaswake voor in de Sint-Pietersbasiliek. De dienst zaterdagavond in de St. De Sint-Pietersbasiliek begon in het donker en baadde toen dramatisch in het licht, na een processie door de middenbeuk door kaarsdragende kardinalen en andere geestelijken. (Foto: AP)


Paus Franciscus keerde zaterdag terug naar het publiek, waar hij de paaswakemis in de Sint-Pietersbasiliek voorging. Zijn optreden komt een dag na het ongebruikelijk koude weer in Rome wat de onlangs zieke paus ertoe bracht om de nachtelijke processie van Goede Vrijdag in het Colosseum over te slaan.

De dienst in de basiliek begon in het donker. Toen baadde het spelonkachtige interieur van de basiliek plotseling in het licht, een weerspiegeling van het christelijke geloof dat Jezus opstond uit zijn dood door kruisiging en dat goedheid kan zegevieren over kwaad.

De 86-jarige paus herstelt van bronchitis, waarvoor hij op 29 maart drie dagen in het ziekenhuis lag. Vandaag, zondag, worden tienduizenden gelovigen verwacht om zich aan te sluiten bij de paus op het St. Pietersplein voor de paasmis aan het einde van de Goede Week.

In zijn homilie probeerde Franciscus katholieken aan te sporen om voor Pasen vernieuwd te worden. "Soms zijn we gewoon moe van onze dagelijkse routine, moe van het nemen van risico's in een koude, harde wereld waar alleen de slimme en de sterke vooruit lijken te komen", zei Francis. "Op andere momenten kunnen we ons hulpeloos en ontmoedigd voelen tegenover de macht van het kwaad."

Hij haalde andere bronnen van ontmoediging aan: "de houding van berekening en onverschilligheid die de overhand lijkt te hebben in de samenleving, de kanker van corruptie, de verspreiding van onrecht, de ijzige winden van oorlog."

Maar Pasen "motiveert ons om vooruit te gaan, om ons gevoel van verslagenheid achter ons te laten, om de steen van de graven waarin we vaak onze hoop gevangen houden, weg te rollen", zei Franciscus. "De kracht van Pasen, broeders en zusters, roept jullie op om elke steen van teleurstelling en wantrouwen weg te rollen."

Zijn uithoudingsvermogen leek stand te houden tijdens de wake, die meer dan twee uur duurde, hoewel Francis af en toe hoestte of zijn keel schraapte.

Aan het begin van de paaswake sneed Franciscus, die arriveerde in een rolstoel die hij gebruikt om kniepijn te behandelen, in de was van een hoge kaars een kruis, de eerste en de laatste letter van het Griekse alfabet - alfa en omega - en de cijfers van dit jaar. Vervolgens werd de aangestoken kaars door een geestelijke door de middenbeuk van de basiliek gedragen, langs donkere kerkbanken gevuld met zo'n 8.000 gelovigen. Tientallen kardinalen en andere prelaten volgden, elk met een kleinere, brandende kaars.

"De kerk roept haar zonen en dochters, verspreid over de hele wereld op om samen te komen om te kijken en te bidden”, zei Franciscus bij het begin van de dienst. Later luidden de klokken van de basiliek, weergalmend in de nacht.

De basiliekmis tijdens de wake van de belangrijkste dag van het christendom is een gelegenheid geworden voor pausen om verschillende volwassenen van over de hele wereld te dopen. Geselecteerd om te worden gedoopt tijdens de wake van dit jaar waren acht gelovigen, uit Albanië, de Verenigde Staten, Nigeria, Italië en Venezuela, aldus het Vaticaan.

Een voor een benaderden ze de paus en vertelden hem dat ze gedoopt wilden worden. Daarna leunden ze over een kom zodat Franciscus water over hun hoofd kon gieten als onderdeel van het avondmaalsritueel, waarmee hij hen formeel welkom heette in de katholieke kerk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May