'Nyun Kokori' kan zich meten met buitenlandse merken
05 Apr 2023, 00:57
foto


'Nyun Kokori' is het nieuwste product van vrouwenorganisatie Wi Uma Fu Sranan. De bijvoeding voor baby's vanaf 6 maanden, gebaseerd op cassavemeel, staat op gelijke voet met buitenlandse merken, geeft Tania Lieuw-A-Soe, voorzitter van  Wi! Uma Fu Sranan aan. De kokori (cassavemeel) is naar internationale standaarden verrijkt met onder andere soya,  vitaminen, mineralen, proteïnen en vetten die een baby nodig heeft. Ouders hoeven alleen nog water toe te voegen bij het bereiden. Dit komt ouders die moeilijk of niet aan melk kunnen komen -vooral in het binnenland- goed uit. 'Verrijkte Kokori' zal 25 procent goedkoper zijn dan geïmporteerde merken.

Het nieuwe product is enkele dagen geleden gelanceerd te Asidonhopo in het district Sipaliwini. Maandag is de verrijkte kokori in het Lalla Rookhgebouw aan de rest van het land gepresenteerd. Kokori is geen nieuw product. Uma Fu Sranan is als eerste erin geslaagd om de productie professioneel en op grote schaal aan te pakken. Naast de 'naturel' kokori produceert de agro-coöperatie van voornamelijk vrouwen uit het binnenland, sinds 2013 ook bananenmeel, pomtayer voor de export, verwerkt en exporteert groene manja's naar Trinidad & Tobago voor de curry industrie.  Het bedrijf exporteert nu minder pomtayer omdat het ook meer eindproducten wil leveren. Zo wordt nu gewerkt aan het produceren van 'pom patties' die gewoon gebakken kunnen worden.


"Kokori is niet iets dat wij hebben ontwikkeld," benadrukt Lieuw-A-Soe. "Het is oeroud. Dat is waarmee onze Inheemsen en Marrons groot zijn geworden. Ik ook. Kokori heeft wat voedingswaarde maar niet voldoende. Je geeft aan je kind wat je hebt. Maar als onze ouders ervoor hebben gezorgd dat we scholing hebben gehad dan moeten wij zorgen voor de verdere ontwikkeling. Cassave alleen is niet voldoende om je kinderen te voeden."

Kokori wordt - om het product voedzamer te maken - normaliter klaargemaakt met water, melk en melkproducten zoals nutrilon. "Maar laat me u ook wakker schudden dat al de andere geweldige producten zoals Nutribom en Bambix ook niet veel hebben mits je ze met melk kookt," deelt Lieuw-A-Soe mee. "Zolang je het niet met melk kookt heeft het dus onvoldoende voedingswaarde."

Lieuw-A-Soe: "En nu die vraag; waar vindt die moeder van Tepu of Asidonhopo melk? Dat is een grote motivatie geweest voor Wi uma Fu Sranan om onze eigen bijvoeding te gaan verrijken."  Twee Nederlandse consultants hebben uitgelegd hoe en waarmee de kokori is verrijkt. Het komt erop neer dat het product nu ook voldoet aan de internationale standaarden van Unicef. Het is daarnaast glutenvrij. Er is nu alleen nog water nodig om de 'nieuwe' kokori te bereiden.

De directeur van het ministerie van Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul deelt mee dat het departement en minister Amar Ramadin achter het product staan. Suriname beschikt nu zelf over bijvoeding voor baby's die aan de internationale standaarden voldoet. Bijzonder is ook dat het ouders helpt die moeilijk of niet aan melk kunnen komen, geeft Gajadhar Sukul aan.

Nyun Kokori is binnenkort verkrijgbaar in de winkels. Het product zal ook verkrijgbaar zijn in doosverpakking. Lieuw-A-Soe geeft aan dat het 25 procent goedkoper zal zijn dan andere merken bijvoeding voor baby's. Wi Uma Fu Sranan gaat verder met innoveren. Zij is bezig met het ontwikkelen van 'cereals' van cassave gemaakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May