PALU: Regering moet de eer aan zichzelf houden
03 Apr 2023, 20:46
foto


Sinds het aantreden van deze regering komt onafgebroken het ene schandaal na het andere naar boven. Dit heeft niet alleen te maken met vermoedelijke corruptie, maar nadrukkelijk ook met onkunde en onwetendheid. Nadat de PALU aanvankelijk als enige bezwaren maakte, geeft nu ook de minister van Financiën toe dat de Open Markt Operaties (OMO's) “niet hadden moeten gebeuren”. Het IMF zou volgens hem een “inschattingsfout” hebben gemaakt. Met dit geklungel op het hoogste niveau moet de regering de eer aan zichzelf houden.

Volk betaalt
De PALU is van mening dat we een regering nodig hebben die niet alleen weet wat er moet gebeuren, maar ook hoe dat moet en die bereid is om samen met het volk dat pad af te lopen. Het huidige beleid gekenmerkt door onwetendheid heeft inmiddels het volk in ellende en armoede gedrukt. De PALU was de eerste om kritiek te leveren op de OMO's die sinds oktober 2021 tot uitvoering zijn gebracht door de CBvS. Banken en verzekeraars zijn van de ene op de andere dag ondertussen bijna SRD3 miljard rijker gemaakt en dit geld is ongedekt in de samenleving gepompt. Het volk heeft dit betaald door de helft van haar koopkracht in te leveren. Ondertussen is SRD 4 miljard “belegd” bij de CBvS. Wat zal met de koers gebeuren als dit bedrag wordt teruggestort aan de beleggende banken en verzekeraars bij het stopzetten van de OMO's?

Geen overleg
Ondanks kritieken zijn de OMO's gehandhaafd. Zelfs bij de laatste presentatie van de President in De Nationale Assemblee (DNA) is aangegeven dat de OMO's zullen worden gehandhaafd. Inmiddels wordt duidelijk dat de door de President gepresenteerde maatregelen zelfs niet door de eigen DNA-fractie worden gedragen. En sinds kort ook niet door de eigen minister van Financiën. Heeft de President wel overlegd, minimaal met de eigen fractie en de eigen ministers, over de inhoud van zijn presentatie in DNA?

Onvergeeflijk
Het is onvergeeflijk en ten hemel schreiend dat het volk door onkunde en onwetendheid van de bestuurders vandaag de dag in barre armoede leeft. Inmiddels is de SRD de helft minder waard sinds de invoering van de OMOs.  Waar is de deskundigheid van de Centrale Bank van Suriname (CBvS)? Waar is de deskundigheid van de ingezette evaluatiecommissie onder leiding van Jim Boussaid? En is het niet zo dat het IMF-plan een “Surinaams plan” is?  Vanwaar dan de vingerwijzing naar het IMF door de huidige minister van Financiën? Is het afwijzen van de OMO's door de huidige minister van Financiën niet een natrap naar de vorige minister van Financiën Armand Achaibersing?

Motie van wantrouwen

Ondertussen lijkt een gevecht te zijn uitgebroken binnen de VHP. Na de harde kritieken van VHP DNA-leden op de presentatie van de president zal de VHP-fractie voorzitter Gajadien eigenhandig gesprekken gaan voeren met maatschappelijke groepen over de koersontwikkeling. Dit werk had de regering onder leiding van president Santokhi moeten doen. Als de president niet zal optreden, zal hij moeten aftreden, heeft DNA-lid Sharman, vicevoorzitter van DNA, gezegd. De president lijkt tot nog toe ongevoelig voor de signalen uit de eigen VHP-fractie die duidelijk een motie van wantrouwen zijn. In een goed functionerende democratie had de President allang de handschoen in de ring gegooid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May