NRCS werkt aan de basis verbondenheid voor reparaties
03 Apr 2023, 04:51
foto
De NRCS kijkt terug op een succesvolle bewustwordingsbijeenkomst met diverse stammen in het binnenland. Het thema was: 'Verbondenheid van de Inheemsen, de tribale volkeren en overige nazaten van Afrikanen voor reparatie'.


De Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) heeft vrijdag samen met het Marron Awareness Platform een bewustwordingsbijeenkomst gehouden. Naar schatting hebben ruim 200 personen de bijeenkomst bijgewoond. Onder de aanwezigen was ook de granman Ramon Clemens van de Kwinti. Alle andere stammen waren vertegenwoordigd door hun granmans op het niveau van hun hoofdkapiteins. Hiernaast hebben ook talrijke kapiteins en basya's van de tribale volkeren en nog vele anderen, de bijeenkomst bijgewoond. Het thema van de bijeenkomst was: Verbondenheid van de Inheemsen, de tribale volkeren en de overige nazaten van Afrikanen voor reparaties.

De sprekers op deze bewustwordingsbijeenkomst waren dominee Edgar Loswijk over de kerk en slavernij, Audrey Christiaan over Inheems verzet en reparaties, kapitein Johannes Niavai besprak marronage en verzet, Monique Simon benadrukte de noodzaak om te bundelen voor succes van het reparatieproces en Armand Zunder, voorzitter van de NRCS, richtte zich op de stand van zaken van het reparatieproces en hoe verder. Hiernaast hebben de geestelijke leiders Edith Orban en Tap Basi Ramon Macnack op traditionele religieuze wijze door tussenkomst van de voorvaderen de bijeenkomst ingeleid.

Hoogtepunt van de bijeenkomst was de ondertekening van twee samenwerkingsprotocollen tussen de NRCS en het Marron Awareness Platform, gecoördineerd door kapitein Johannes Niavai en met een groep Jongeren voor Reparaties, die gecoördineerd wordt door Henk Sacco Jr. Ook met Vereniging Inheemse Dorpshoofden in Suriname zal een dergelijk protocol worden ondertekend. De drie organisaties kunnen vanaf de ondertekening van de protocollen elk twee ‘geassocieerde leden’ afvaardigen naar vergaderingen van de NRCS. Hiernaast kunnen deze organisatie een vertegenwoordiger afvaardigen naar het Platform voor Reparaties dat in de maak is. Ook is de website van de NRCS gelaunched.

In zijn presentatie heeft Zunder onder meer gewezen op de soort slavernij die in Suriname en in de meeste landen in het Caribisch gebied honderden jaren door de ex-kolonisatoren is toegepast, te weten chattel slavery, die gebaseerd was op het volledig dehumaniseren van Afrikanen en hun classificeren en behandelen als vee. Zunder heeft ook gesteld dat het grondenrechtenvraagstuk van de Inheemsen een fundamenteel onderdeel van het reparatievraagstuk is omdat de grond van de oorspronkelijke bewoners van het land, gewelddadig is geroofd en dat ze vervolgens als eerste groep in eigen land tot slaaf zijn gemaakt en daarna bewust door de koloniale machthebber zijn gedecimeerd.

Zunder heeft de aanwezigen toegezegd in de nabije toekomst uitgebreid te zullen ingaan op de onjuiste wijze waarop de huidige Nederlandse regering het reparatieproces denkt aan te willen pakken. Hij heeft de aanwezigen opgeroepen om zich verder te bundelen, zodat vanuit de Surinaamse kant op basis van bundeling van de doelgroep standpunten kunnen worden ingenomen. Tot slot maakte hij bekend dat de eerstvolgende bewustwordingsbijeenkomst onder leiding van de NRCS op 28 april in de wijk Flora zal worden gehouden, twee weken daarna in de wijk Land van Dijk en vervolgens in het district Para.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May