Kansen en gevaren bij selectie nieuwe minister ROM
Suriname is één van de meest kwetsbare landen voor de effecten van klimaatverandering en wij kunnen het ons daarom niet permitteren om vertraging op te lopen in het verder ontwikkelen en uitvoeren van klimaatveranderingsbeleid. De noodzaak blijft dringend aanwezig voor het formuleren van toekomstgericht beleid dat de wederzijdse afhankelijkheid van de natuur en mensen reflecteert en rekening houdt met de draagcapaciteit van de natuur. Een beleid dat tegelijkertijd Suriname op de wereldkaart kan plaatsen met betrekking tot milieu- en natuurbeheer, klimaatverandering en gerelateerde onderwerpen. Bovendien vormt ruimtelijke ordening de fundering voor de evenwichtige ontwikkeling van sociale en economische sectoren en is het een essentiële steunpilaar voor verantwoord milieubeheer. Grond-, natuur- en bosbeleid zijn hier onlosmakelijk aan verbonden.
Gedurende de afgelopen 2 jaren zijn ondanks de beperkte financiële en menselijke capaciteiten bij het ministerie belangrijke processen in werking gezet, waaronder een aanzet tot de formulering van een ruimtelijke ontwikkelingsvisie en de wet op Ruimtelijke Ordening, een nationaal Klimaatakkoord, de ontwikkeling van landinrichtingsstandaarden, een afvalscheidingspilot en een bijgewerkt rapport m.b.t. de staat van klimaatverandering in Suriname. Echter is er voor ‘het meest beboste land ter wereld’ nog veel te doen om te komen op het pad van een duurzame en rechtvaardige ontwikkeling.
BINI, het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur en de Spatial Planners Association Suriname zien graag dat de nieuwe minister van ROM zo dicht mogelijk de volgende profielkenmerken zal benaderen:
· Integer en visionair leiderschap, waarbij er geen sprake is van belangenverstrengeling en het algemeen belang daaronder lijdt.
· Kennis van beleid, bestuur en regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu- en natuurbeheer.
· Gedegen inzicht in internationale standaarden en verplichtingen, in het bijzonder wat betreft mensenrechten (inclusief collectieve rechten van Inheemse en Tribale volken), participatie en inspraak, alsook inzicht in de (inter)nationale context en complexiteiten die gepaard gaan met ruimtelijke ordening en milieu, onder andere de samenhang en ‘trade-offs’ met relevante sectoren, waaronder ook de niet-westerse waarden en normen betreffende respect voor natuur en milieu.
· Competenties om de private, maatschappelijke en publieke sector te kunnen mobiliseren, bij elkaar te brengen en partnerschappen te ontwikkelen.
· Visie en inzicht voor het bevorderen van toekomstgerichte implementatie van internationale verdragen, de ontwikkeling waar nodig, uitvoer en handhaving van moderne nationale wetgeving, het versterken van instituten en participatiemechanismen, en een algeheel nationaal besef van en appreciatie voor het belang van ruimtelijke ordening en het milieu.
De profielkenmerken horen getoetst te worden tijdens een transparante wervingsprocedure, waardoor er aantoonbaar ook echt voor de meest geschikte kandidaat wordt gekozen. Als het algemeen belang prevaleert boven politieke belangen, het aanstellen van individuen vanwege persoonlijke of familiebanden achterwege wordt gelaten, en de schijn van incompetentie wordt voorkomen door transparant te handelen, kan een stukje vertrouwen van het Surinaamse volk teruggewonnen worden. Dit stukje vertrouwen kan de huidige regering absoluut gebruiken en is hard nodig voor enige economische stabiliteit en sociale zekerheid in ons land.
Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur (BINI)
Spatial Planners Association Suriname (SPASU)
Vandaag
-
06:51
Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
-
04:54
Veel bewolking met kans op wat regen
-
02:56
VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
-
00:58
Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
-
00:01
Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie