Inflatie, migratie centraal op regionale Ibero-Amerikaanse top
26 Mar, 02:55
foto
President Xiomara Castro van Honduras neemt deel aan de 28e Ibero-Amerikaanse top van staatshoofden en regeringsleiders, in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek. (Foto via Reuters)


Leiders die zaterdag de Ibero-Amerikaanse topbijeenkomst in de Dominicaanse Republiek bijwoonden, benadrukten stijgende inflatie en migratie als risico's voor de stabiliteit van de regio. Presidenten en vertegenwoordigers van 22 landen zijn in Santo Domingo bijeengekomen voor de weekendtop, die een forum biedt aan leiders uit heel Latijns-Amerika, maar ook uit Spanje en Portugal.

De bijeenkomst komt terwijl de regio worstelt met een hardnekkig hoge inflatie en wereldwijde zorgen over de financiële sector na het faillissement van de Amerikaanse regionale banken Silicon Valley Bank en Signature Bank deze maand.

"Op dit moment, met zoveel (van de financiële sector) geconcentreerd, met zoveel speculatief spel, zouden we al moeten begrijpen dat het huidige financiële systeem niet meer geholpen hoeft te worden. We moeten het drastisch veranderen", zei president Alberto Fernández van Argentinië.

Leiders riepen ook op tot regionale samenwerking op het gebied van migratie te midden van duizenden mensen die Latijns-Amerikaanse landen ontvluchten naar de Amerikaanse grens vanwege economische tegenspoed, toenemend geweld en andere uitdagingen.

"Tegenwoordig vormt migratiebeheer een van de grote regionale uitdagingen", zei de Chileense president Gabriel Boric. "Er is geen onfeilbaar recept en elke oplossing vereist samenwerking met landen van herkomst, doorvoer en bestemming."

De Colombiaanse president Gustavo Petro vertelde journalisten dat hij overwoog naar Haïti te gaan om de meest "constructieve" rol voor Colombia daar te beoordelen. De Caribische staat wordt geconfronteerd met een humanitaire crisis die wordt aangestuurd door bendes die volgens mensenrechtenorganisaties nu het grootste deel van het land beheersen.

De Verenigde Naties heeft er bij landen op aangedrongen "dringend te overwegen" om een gespecialiseerde troepenmacht in te zetten.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro annuleerde ondertussen zijn deelname aan de Ibero-Amerikaanse top nadat hij een positief op Covid-19- had getest. Volgens  vicepresident Delcy Rodriguez is hij sindsdien twee keer negatief  getest.

De top zou Maduro's eerste buitenlandse reis dit jaar zijn geweest.
Advertenties

Thursday 21 September
Wednesday 20 September
Tuesday 19 September