2e behandelkamer voor sikkelcelziekte St. Vincentius Ziekenhuis
26 Mar 2023, 04:51
foto
In het St. Vincentius Ziekenhuis is de tweede behandelkamer voor patiënten met sikkelcelziekte in gebruik genomen. Hierdoor zijn er geen wachttijden meer.


De tweede behandelkamer voor patiënten met sikkelcelziekte is vrijdag in gebruik genomen in het St. Vincentius Ziekenhuis. Nu kunnen 12 patiënten met een pijnaanval gelijktijdig verpleegd worden. De inrichting is mogelijk gemaakt door sponsoring van verschillende organisaties en bedrijven in Suriname en Nederland.

Hematoloog Nicole Oldenstam heeft samen met dichter Obrego Kortstam en spoken word artiest Toepie de 2e behandelkamer voor patiënten met sikkelcelziekte in gebruik genomen. Sikkelcel patiënten met een complicatie (pijn aanval) kunnen zich 1 x 24 uur dus ook in de avond, in de nacht en in het weekend melden in het St. Vincentius ziekenhuis. Zij  worden gelijk voorzien van adequate zorg (hydratie en pijnstilling) geleverd door ervaren verpleegkundigen. Er bestaan geen wachttijden. Alle sikkelcelpatiënten, die zich melden, worden geholpen, ongeacht hun verzekering, zegt Oldenstam.

De grootste donatie werd gedaan door netwerkvereniging Dat Ding van Ons in samenwerking met stichting We are helping people. Bij de ceremoniële opening van de behandelkamer werden de gasten toegesproken door Jorgen Raymann. Hij is sikkekcelambassadeur en bestuurslid van Dat Ding van Ons. Zijn vereniging hoopt dat ze hierdoor een ernstige ziekte, iets minder erg hebben gemaakt.  Verder gaf hij aan dat de sikkelcelpatiënten er niet alleen voor staan maar dat we met zijn allen uiteindelijk deze ziekte de kop onder zullen drukken. Kortstam en Toepie hebben door middel van een gedicht en spoken word getracht de aanwezigen een idee te geven van hoe heftig de pijn is tijdens een aanval.

De hematoloog geeft aan dat er veel meer gedaan moet worden qua zorg voor sikkelcelpatiënten. Bijvoorbeeld psychosociale begeleiding is zeer gebrekkig door tekort aan professionals en de hoge kosten voor een consult.
Een aantal van de problemen die zich voordoen bij sikkelcelpatiënten zijn (gedeeltelijk) het gevolg van gebrek aan kennis en 'awareness'. Er bestaat een grote taboe.

Vorig jaar heeft Oldenstam samen met sikkekcelambassadeur Andressa Hunsel informatiefilmpjes gemaakt in 4 verschillende talen.
De filmpjes zijn online te bekijken via YouTube
Aucaans – Doris Domini
Saramaccaans - Maabo Giency
Sranan Tongo - Obrego Kortstam
Nederlands - Nicole Oldenstam

De hematoloog roept iedereen op deze filmpjes te bekijken en zich eventueel ook op andere manieren te verdiepen in het ziektebeeld. Er leven in Suriname 1.500 tot 2.000 mensen met dit ziektebeeld. Tienduizenden meer zijn drager! De kans dat je  in Suriname met iemand in contact komt, die aan deze ziekte lijdt of drager is, is groot. Help de taboe te doorbreken door je kennis te vergroten!, stelt Oldenstam.

Voor meer informatie en ontwikkelingen hematologische zorg in Suriname:
- mailen naar polihematologie@svz.sr
- appen met +5978656618
- bellen met 471212 toestel 407

Wist u dat u als individu ook de sikkelcelpatiënten kunt helpen door bloed te doneren bij de Nationale Bloedbank?

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May