Enorme asteroïde passeert de aarde dit weekend
25 Mar, 00:55
foto
De asteroïde 2023 DZ2 zal vanaf de aarde zichtbaar zijn door een verrekijker. (Foto: Het Virtuele Telescoopproject)


Een asteroïde die groot genoeg is om een stad te vernietigen, zal dit weekend tussen de banen van de aarde en de maan passeren - gelukkig voor ons mist het beide.

Het object, genaamd 2023 DZ2, werd een maand geleden ontdekt.

Vandaag, zaterdag, passeert het binnen 515.000 km van de maan, voordat het uren later langs de aarde vliegt.

Het komt zelden voor dat zo'n enorme asteroïde - naar schatting tussen de 40 en 90 meter in doorsnee - zo dicht bij de planeet komt.

Volgens NASA is het een belangrijke kans voor astronomen om hun kennis van asteroïden te vergroten, voor het geval dat er een gevaarlijk object wordt ontdekt dat de aarde kan raken.

"Er is geen enkele kans dat deze 'stadsmoordenaar' de aarde treft, maar zijn nadering biedt een geweldige mogelijkheid voor observaties", zei Richard Moissl, hoofd van de planetaire verdediging van de European Space Agency.

Aangezien hij op slechts 68.000 km afstand passeert, zal de asteroïde zichtbaar zijn door verrekijkers en kleine telescopen over de hele wereld.

Het lijkt erop dat het object in 2026 terugkeert naar de baan van de aarde, maar wetenschappers hebben het bij die gelegenheid ook uitgesloten als een bedreiging voor de planeet.
Advertenties