Regering en bedrijfsleven accepteren herhaling 17 februari niet
24 Mar, 00:00
foto
Op een regeringspersconferentie wordt de veiligheid benadrukt. Van l-r: de ministers Rishma Kuldipsingh, Krishna Mathoera, Albert Ramdin en Kenneth Amoksi.


De regering en het bedrijfsleven gaan een herhaling van '17 februari' niet accepteren. De politie en andere veiligheidsdiensten zijn dit keer beter voorbereid en spelen in op informatie dat er onder andere criminelen aanwezig zullen zijn op het protest later op de dag. Er is ook informatie dat elementen opstanden in gevangenissen willen organiseren. Bedrijven en winkels gaan hun deuren gewoon open houden.

Hoewel er een aantal mensen dat opgepakt is in verband met '17 februari' is vrijgelaten, zal deze groep nog steeds voor de rechter moeten verschijnen. Dit is op een persconferentie van de regering gisteren benadrukt. Tot nu toe zijn 112 personen die verdacht worden van grove en gewelddadige plunderingen, diefstal, vernielingen en opruiing, in kaart gebracht en in verzekering gesteld. "De mensen zullen allemaal voor de rechter worden gebracht," deelt minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie mee. "Er zijn afspraken met de rechterlijke macht om via een snelrechtprocedure al deze mensen berecht te krijgen."

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking benadrukt dat protesteren een recht is. "Een plicht zelfs" merkt hij op. Hij en collega-ministers Amoksi, Krishna Mathoera van Defensie en Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken roepen de samenleving op om het protest niet uit de hand te laten lopen. De regering houdt rekening dat de trekkers van het protest geen vergunning hebben aangevraagd. De regering verwacht een vreedzaam protest. Er zal zonder pardon worden opgetreden tegen de mensen die "misbruik willen maken van de situatie".

Minister Kuldipsingh deelt mee dat de ondernemers naast de manschappen van de politie en militairen zelf voor veiligheid gaan zorgen. "Men is voorbereid," benadrukt ze. "Ze waren niet voorbereid op wat er zou gebeuren op 17 februari. Men is dat nu wel en men heeft aangegeven dat wat op 17 februari is gebeurd, op 24 maart niet geaccepteerd gaat worden. Men gaat voor hun eigen veiligheid zorgen."
 
Amoksi en Mathoera geven aan dat er hard gewerkt wordt om de veiligheid te garanderen. Er wordt op informatie ingespeeld. "We hebben informatie over criminele intenties," deelt Amoksi mee. "We hebben informatie dat criminelen worden geronseld om zich te vermengen met de actievoerders. We hebben informatie dat cellenhuizen zullen worden getarget om op een of andere manier een opstand te forceren. Het is ook doorgegeven dat criminelen namaak uniformen hebben gemaakt om mensen te pakken. Al deze info is bekend bij ons. We komen niet aan de intenties van goedaardige burgers. Maar datgene wat fout zit, moeten we verwerpen. Dat doen we ook."
Advertenties