Wie is er verantwoordelijk voor de veiligheid?
15 Mar 2023, 13:37
foto


Er is al heel veel gezegd over de gebeurtenissen van 17 februari. Terugkijkend kunnen we enkele zaken stellen:
In een deel van de media wordt er geen onderscheid gemaakt tussen actievoerders en plunderaars. Terwijl daar pertinent wel een scheiding is aan te brengen. Alle aangekondigde protesten zijn tot nu toe vreedzaam verlopen. Dit heeft niet met aantallen te maken (zie april 2017: massaal protest, duizenden op straat). Tegenover een enorme massa staat de politie machteloos. En een kleine organisatie van activisten kan daar nooit verantwoordelijk voor worden gesteld.
   
Er is overduidelijk coördinatie voorafgegaan aan het vernielen en plunderen. De heer Bee, voorzitter DNA, gaf in een interview met Gail Eyck aan dat twee dagen van te voren al bekend was dat het zou escaleren. Ondanks bevestiging van deze zaken door de veiligheidsdiensten op 19 februari (met alle argumenten, zie Starnieuws), zijn de veroorzakers van de plunderingen nog steeds niet in beeld gebracht. Ook bij de actie van Organic op 20 juli 2022 bij het regeringsgebouw waren er infiltranten. Door tijdig ingrijpen van de ordediensten van de activisten, en het doorgeven aan de veiligheidsdiensten, kon toen erger worden voorkomen.

Diverse arrestanten (onder wie actievoerders) zijn recentelijk te politiepost Geyersvlijt gemolesteerd. Of dit was om bekentenissen af te dwingen, is het volk niet bekend, maar moet de politie wel weten. Dat Pakittow inmiddels niet meer vast zit, duidt wel op het feit dat hij (als activist en organisator) de plunderingen niet had geregeld.

Nu wordt er vanuit diverse regeringshoeken ferm gezwaaid met macht:
- Minister Mathoera geeft aan dat het leger zal worden ingezet, wat ongrondwettelijk is, want binnenlandse veiligheid is de taak van de politie.
- De sterke mannen Linscheer en Tjin Liep Shi kwamen in ‘To the Point’ (23-2) uitleggen hoe er zal worden opgetreden bij volgende protesten, zonder zich er rekenschap van te geven dat er richtlijnen zijn vanuit de OAS ten aanzien van vreedzame acties. (Zie: Protest Human Rights): rubberen kogels, terwijl er met scherp geschoten is uit een A. Kalashnikov- 47 geschut 7.62/39). Waterkanonnen.
- Op internet is een rekening van US$ 160.000 te zien voor de aankoop van traangas en bijgaande equipment. Terwijl de OAS aangeeft dat dit niet is toegestaan.

Als klap op de vuurpijl wordt bekendgemaakt dat de aanvoerders van de activisten verantwoordelijk zullen worden gehouden als zaken weer uit de hand lopen. Deze handelingen van de regering zijn bedoeld om de activisten angst aan te jagen en te ontmoedigen hun democratisch recht op protest uit te oefenen. Dit zijn strategieën die wereldwijd door onderdrukkende regimes voor dit doel worden ingezet. Zoals breeduit te vinden is op internet.

Interessant is in dit kader de site van Amnesty International: ‘Hoe in 4 stappen protesten te ontmoedigen’.
1. Dreigen met geweld: zie hierboven.
2. Surveillance: we volgen elke beweging die je maakt, we houden je in de gaten.
3.  Discriminatie: niet alle protesten zijn gelijk. Activisten gelijkstellen aan plunderaars. Weet u nog hoe de regeringspartijen ook protesteerden vóór de verkiezingen van 2020? Nu wordt protesteren verboden? Het Plein is weer afgezet.
4. Het buigen en bewapenen van het wetssysteem. Voor activisten gelden andere regels: ze kunnen worden opgesloten. Bekentenissen afdwingen.

De ratificatie van diverse internationale wetgevingsproducten geven Surinamers de mogelijkheden vreedzaam te protesteren. De OAS en Amnesty zijn op de hoogte gesteld. Laten wij ons het zwijgen opleggen: Nee!!!

Een gevolg van de handelingen van de regering is wel dat diverse activisten, naast vele bekende mensen in de samenleving die achter de acties staan, nu niet met hun naam in de media willen. Dat heeft de overheid dan wel bereikt. Maar er zijn - en blijven - altijd mensen bereid op te staan tegen ongelijkheid, oneerlijkheid en staatsterreur.
 
De veiligheid moet gegarandeerd worden door de politie, het is ten eerste haar verantwoordelijkheid. En niet die van activisten.  

Namens de organisatie van 24 maart.
Maisha Neus
 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May