‘Datra mi wani aksi yu wan sani’ gezond en wel terug
13 Mar 2023, 14:39
foto
Ruben del Prado achter de knoppen bij SRS.


Datra mi wan aksi yu wan sani, een populair radio opbelprogramma, zal vanavond om 20.00 uur weer te beluisteren zijn via SRS. Het programma zal worden gepresenteerd door de arts Ruben del Prado die de draad weer oppakt. Mensen kunnen inbellen of via Whatsapp een vraag opsturen.

Dit radio-opbelprogramma heeft een lange historie. Dokter Sophie Redmond (1907-1955) was de eerste zwarte vrouw die een opleiding tot arts met succes wist te doorlopen, en ook politiek en cultureel actief was. Ze schreef toneelstukken, en verzorgde, via de AVROS, het radio gezondheids-voorlichtingsprogramma: Datra mi wani aksi yu wan sani.

Na het overlijden van Sophie Redmond in 1955 worden de artsen Otmar Buyne en Rudie Elsenhout door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg gevraagd om het populaire voorlichtingsprogramma dat zij in het Surinaams op de radio verzorgde, bij de AVROS voort te zetten. Om onderscheid te maken met het programma van dokter Sophie Redmond wijzigen Buyne en Elsenhout de titel in Datra san mi mus’ du? – Dokter, wat moet ik doen? Als Buyne er 1958 alleen voor komt te staan omdat Elsenhout naar de Verenigde Staten van Amerika vertrekt met een studiebeurs voor Public Health, wijzigt hij de naam in Datra fa yu prakseri? Dokter, wat denkt u ervan? Hij verzorgde het programma tot eind 1961.

In 1978 vroeg SRS-directeur Raymond Power aan psychiater dokter Otmar Buyne om de draad van het programma weer op te pakken. Hij deed dat, samen met Roy Khemradj tot aan hun vertrek uit Suriname in 1980. Aan het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw nam gynaecoloog Rudie Elsenhout de microfoon en de telefoon op, bij de SRS, en presenteerde hij Datra mi wan aksi yu wan sani een aantal jaren.

Vanwege gezondheidsredenen vroeg Elsenhout in 1991 aan publieke gezondheidszorg arts, dokter Ruben del Prado, om het programma van hem over te nemen. Del Prado deed dit met enthousiasme en met een groot luisterpubliek, op elke laatste donderdag van elke de maand, tot 1993.

In september 2018, na 20 jaar internationaal werken bij de Verenigde Naties, keerde Ruben del Prado terug naar Suriname. De SRS stond gelijk gereed om samen met Del Prado het programma weer te presenteren. Gebruikmakend van de moderne communicatietechnologie, nu niet slechts voor luisteraars in Suriname. Het programma werd, vanaf toen, live gestreamd via de Facebook pagina van de SRS, zodat het over de gehele wereld gehoord en gezien kan worden. Eind december moest het programma weer gestaakt worden.

Nu is Datra weer te beluisteren. Het programma wordt één keer per maand gepresenteerd op de tweede maandag. Mensen kunnen naar de studio bellen tijdens de uitzending op 490000. Ze kunnen ook hun vragen WhatAppen tijdens en voor de uitzending, naar (+597) 899 9109. Bovendien is de uitzending overal ter wereld live te zien.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May