VS beschuldigt Iran van valse beweringen over gevangenenruil
12 Mar 2023, 16:55
foto
De Amerikaans-Iraanse Siamak Namazi werd in 2015 in Iran gearresteerd en later veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van spionage. (Foto: Free the Namazis)


De VS heeft Iran ervan beschuldigd "wrede" valse beweringen te doen dat er tussen de twee landen een uitwisseling van gevangenen was overeengekomen. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian, vertelde zondag aan de staatsmedia dat er een deal was gesloten, die waarschijnlijk binnenkort zal worden uitgevoerd.

Maar een veiligheidswoordvoerder van het Witte Huis ontkende dit en zei dat Iraanse functionarissen niet aarzelden om "dingen te verzinnen". De laatste claim zou hartzeer veroorzaken bij de getroffen families, voegde ze eraan toe.

Amir-Abdollahian vertelde de staatstelevisie dat er de afgelopen dagen een akkoord is bereikt en "als alles goed gaat aan de kant van de VS, denk ik dat we in korte tijd getuige zullen zijn van een uitwisseling van gevangenen". Hij voegde eraan toe dat Iran klaar was, terwijl de VS werkte aan "de laatste technische coördinatie".

Hoewel hij volhield dat de bewering onjuist was, zei de Amerikaanse woordvoerder dat Washington vastbesloten was om de vrijlating van Amerikanen die in Iran werden vastgehouden veilig te stellen - met namen als Siamak Namazi, Emad Shargi en Morad Tahbaz.

Oliedirecteur Siamak Namazi, die de dubbele Amerikaans-Iraanse nationaliteit heeft, werd in 2016 veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van spionage en samenwerking met de Amerikaanse regering.

Emad Shargi is een Iraans-Amerikaanse zakenman die in 2018 werd gearresteerd terwijl hij voor een technologie-investeringsmaatschappij werkte.

De Iraans-Amerikaanse milieuactivist Morad Tahbaz, die ook Brits staatsburger is, kreeg een gevangenisstraf van 10 jaar op beschuldiging van spionage voor de VS en ondermijning van de Iraanse veiligheid in 2019.

Hij kwam afgelopen juli op borgtocht vrij met een elektronische armband - waarbij Britse functionarissen zeiden dat ze met de VS samenwerkten om zijn "permanente vrijlating" veilig te stellen.

Er zijn de afgelopen jaren spanningen geweest tussen de VS en Iran sinds president Donald Trump zich terugtrok uit een nucleair akkoord en opnieuw sancties oplegde die de economie van de islamitische republiek ernstig hebben geschaad.

Iran heeft de afgelopen jaren een aantal Amerikaans-Iraanse staatsburgers met dubbele nationaliteit en Iraniërs met een permanente verblijfsvergunning in de VS vastgehouden, de meesten op beschuldiging van spionage.

Teheran streeft al jaren naar de vrijlating van meer dan een dozijn Iraniërs in de Verenigde Staten, waaronder zeven Iraans-Amerikaanse dubbele nationaliteiten, twee Iraniërs met een permanente Amerikaanse verblijfsvergunning en vier Iraanse staatsburgers zonder legale status in de Verenigde Staten.

In 2019 voerden de twee landen een gevangenenruil uit, waarbij de Chinees-Amerikaanse onderzoeker Xiyue Wang werd vrijgelaten naar de VS, terwijl stamcelexpert Massoud Soleimani de andere kant op ging.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May