Mathoera neemt roer NZR over van Marica-Redan
11 Mar 2023, 17:55
foto
Claudia Redan, algemeen directeur AZP, draagt de hamer van de Nationale Ziekenhuis Raad over aan Dayasankar Mathoera, algemeen directeur van 's Lands Hospitaal.


Dayasankar Mathoera, algemeen directeur van 's Lands Hospitaal, is de nieuwe voorzitter geworden van de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR). Hij heeft vrijdag de hamer overgenomen van de algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Claudia Marica-Redan. Zij was vanaf 2018 voorzitter.

De financiering van de ziekenhuiszorg is vanaf het instellen van de NZR een heikel punt geweest. Opeenvolgende ziekenhuisraden hebben met name in moeilijke tijden intensief onderhandeld over de financiering van de zorg. Redan, die bij haar aantreden als voorzitter van de NZR reeds 20 jaren verbonden was aan het AZP, heeft al heel vroeg in haar carrière vele complexe vraagstukken helpen oplossen en een belangrijke bijdrage geleverd aan het verder vorm geven van de raad. Tot stand koming van de overeenkomsten tussen Survam en SZF 2021–2022 is slechts een haar vele realisaties.

Vanuit haar ervaring en unieke leiderschap heeft zij steeds weer kunnen bijdragen aan oplossingsmodellen voor gerezen problemen en heeft zij NZR nationaal als op internationaal niveau waardig uitgedragen. Het streven is altijd geweest om te komen tot kostendekkende tarieven voor de zorg, die steeds geavanceerder (en duurder) wordt. Helaas is de overbrugging van het verschil tussen de kosten en de vergoeding nog heel erg groot, hetgeen gevolgen heeft voor de continuïteit van de dienstverlening. De nieuwe voorzitter van de NZR zal ook het voortouw nemen bij de financiering van de zorg.

In 2020 werd de wereld opgeschrikt door de covid-pandemie. Als voorzitter van de NZR heeft Redan een uitzonderlijke leidinggevende rol gehad. In haar hoedanigheid als voorzitter was zij ook lid van het Outbreak Management Team. Zij heeft vanuit die positie binnen de NZR steeds aangestuurd op het aanpassen van de opvangcapaciteit naar de voorspelde behoefte, wat intensieve samenwerking tussen ziekenhuizen betekende.

De braindrain die nu plaatsvindt vanwege de financiële crisis in Suriname biedt sombere vooruitzichten. De besprekingen over de interventies om deze exodus een halt toe te roepen of tenminste te vertragen, worden ook overgedragen aan de nieuwe voorzitter. Gezien de eerdergenoemde problemen is efficiëntie en herprofilering een steeds terugkerende issue. De ziekenhuizen zijn ondanks of juist vanwege de vele problemen van schaarste gedwongen om beter met elkaar samen te werken hetgeen tot (grote) veranderingen in het ziekenhuislandschap zal moeten leiden.

De ziekenhuisdirecteuren hebben veel waardering voor Redan, die de afgelopen 5 jaren de NZR onder moeilijke omstandigheden heeft geleid. Aan haar opvolger wordt veel geduld, kracht en wijsheid toegewenst om invulling te kunnen geven aan de zware taak die hem te wachten staat.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May