Peru: Soldaten verdrinken bij poging ontvluchten demonstranten
07 Mar 2023, 09:28
foto
De lichamen van de soldaten werden opgehaald uit de rivier de Ilave, een zijrivier van het Titicacameer op de grens tussen Peru en Bolivia. (Foto: AFP)


Zes Peruaanse soldaten zijn verdronken nadat ze in een ijskoude rivier waren gesprongen toen ze op de vlucht waren voor demonstranten tegen de regering in het zuiden van het land. Het ministerie van Defensie zei dat soldaten zondag werden aangevallen door mensen die gewapend waren met katapulten en stokken tijdens een demonstratie tegen de regering van president Dina Boluarte in de stad Ilave in de regio Puno.

"Met de locatie van de lichamen... zijn de zoek- en reddingspogingen beëindigd", zei het ministerie op sociale media. De lichamen van de soldaten werden opgehaald uit de rivier de Ilave, een zijrivier van het Titicacameer op de grens tussen Peru en Bolivia.

Vijf andere soldaten leden ook onderkoeling na pogingen om de rivier over te steken, voegde het ministerie eraan toe.

Puno was het epicentrum van protesten die in december uitbraken toen de toenmalige president Pedro Castillo werd afgezet en werd gearresteerd nadat hij had geprobeerd het parlement te ontbinden en per decreet te regeren.

Volgens de ombudsman van het land zijn sindsdien meer dan 50 mensen omgekomen en ongeveer 1.300 gewond geraakt bij schermutselingen.  Bijna de helft van dit aantal zijn leden van de veiligheidstroepen.

De aanhangers van Castillo eisen het aftreden van Boluarte, ontbinding van het parlement, onmiddellijke verkiezingen en een nieuwe grondwet.

'Geen uitweg'
In een video die door het ministerie werd gedeeld, zei een soldaat die wist te ontsnappen dat hij en zijn collega's "de rivier waren overgestoken... omdat we geen andere uitweg hadden".

"Tussen de 800 en 900 mensen omsingelden ons en begonnen stenen naar ons te gooien", zei hij, zittend tussen een tiental andere militairen, allemaal in dekens gewikkeld. "Mensen noemden ons corrupt en moordenaars."

De soldaat zei dat de mannen hadden geprobeerd een menselijke ketting te vormen, maar "de stroming nam ons mee en... sommige troepen begonnen te verdrinken".

Een gezondheidsgroep in Puno zei dat het vijf soldaten behandelde voor onderkoeling nadat lokale bewoners hen uit de rivier hadden gered.

Op zaterdag raakten 16 mensen - burgers en soldaten - gewond bij schermutselingen elders in Puno waarbij ook een politiebureau in brand werd gestoken.

De demonstraties worden aangestuurd door arme inheemse Peruanen uit het zuiden die Castillo, die ook van eenvoudige komaf is en inheemse wortels heeft, zien als een bondgenoot in hun strijd tegen armoede, racisme en ongelijkheid.

Castillo werd gekozen voor een termijn van vijf jaar en was slechts 17 maanden in functie toen hij werd ontslagen. Hij was de vijfde Peruaanse president sinds 2018 die voor het einde van zijn ambtstermijn met succes werd afgezet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May