'Met de wil van God is de brandstapel aangegaan'
07 Mar 2023, 00:14
foto
Ondanks de zware regen van maandag zijn op diverse plekken in het land het brandstapel aangestoken. Ondanks het drassige terrein is het ook goed gegaan bij Vereniging Jiwan Jyoti. (Foto: René Gompers)


"Het is toch gelukt, met de wil van God, want als het moet branden gaat het branden," geeft Deepak Ramlagan met een brede glimlach aan. "Het goede wint van het kwade," benadrukt hij. Ramlagan is voorzitter van Vereniging Jiwan Jyoti te Magenta. Maandagavond is op verschillende plekken -ondanks het regenweer- de Holika verbrand. Hiermee is het Phagwafeest ingeluid dat wederom massaal gevierd zal worden in Paramaribo centrum.

Holika is de tante van prins Prahlad geweest. Prahlad weigerde om zijn vader de koning, die zich een god waande, te aanbidden. De koning heeft verschillende keren geprobeerd om zijn 'ongehoorzame' zoon te doden maar Prahlad genoot bij elke poging de bescherming van Vishnu. De zus van de koning kwam haar broer te hulp. Zij rekende op haar gave -vuur kon haar niet branden- en daagde Prahlad uit om met haar in een hele grote vlam te stappen. De zoon volgde haar in de vlammen maar Vishnu nam de gave van Holika weg en gaf het aan de prins. De vlammen hebben Holika verslonden en Prahlad bleef ongedeerd.

De brandstapels zijn dagen van tevoren opgezet. Maandagmiddag heeft het heel hard geregend en waren veel straten onder water gelopen. In de avonduren waren er veel mensen op de been; op verschillende plekken zou het vuur aangestoken moeten worden om het moment dat Holika door de vlammen werd verslonden, na te bootsen.  Bij Jiwan Jyoti was het veld drassig geworden. De grote brandstapel, opgezet in een hoek van het terrein, was wat moeilijker te bereiken.

"We waren wel voorbereid op de regen maar toch…met Gods wil…zonder enige moeite is het branden gelukt," deelt Ramlagan mee. "Het is een overwinningsfeest, van het goede op het kwade. Het gaat ook om liefde, liefde voor elkaar," merkt Ramlagan op. "Maar het moet niet blijven bij dit moment. "Laten we het tonen, laten we elkaar lief hebben. We zijn gezegend met zoveel bevolkingsgroepen. We gaan het samen vieren."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May