Bedrijvenorganisaties willen garanties ondernemerschap
02 Mar 2023, 06:46
foto
President Chan Santoki in gesprek met vertegenwoordigers van de bedrijvenorganisaties, ASFA, VSB, AKMOS en BHP.


75% van de valuta die de Centrale Bank van Suriname beschikbaar stelt, gaat naar de import. VSB-voorzitter Rekha Bissumbhar wil liever dat dit deel voor de productie wordt ingezet. Suriname moet afstappen van een importeconomie, benadrukt ze. Het land moet gaan naar productie en export. Een importeconomie aanhouden, is dweilen met de kraan open, stelt ze.

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), de Associatie van Klein en Middelgroot Ondernemerschap Suriname (AKMOS) en de Vereniging Binnenlandse Hout Producenten (BHP) hebben hun inzichten van hun bijdrage aan de groei van de Surinaamse economie gedeeld met president Chan Santokhi.  De bedrijvenorganisaties willen dat de regering strengere maatregelen neemt om de smokkel van goud en brandstof tegen te gaan. Over de retentiemaatregelen, vinden de bedrijfsorganisaties dat deze een goed doel hebben, maar niet beknellend moeten werken voor de productiesectoren. Ze heeft in geval van productie-uitbreiding gevraagd om dispensatie.

De bedrijvenorganisaties willen dat de regering maatregelen treft tegen de informele sector die de koers stuwt. De monetaire autoriteiten zouden volgens hen ook beter op elkaar afgestemd moeten zijn. Er is ook meer aandacht gevraagd voor het sociaal programma. President Santokhi is het eens met het voorstel van de organisaties om ook sociaal dialoog te voeren, de duurzame ontwikkelingsdoelen mee te nemen in de discussies en te gebruiken als leidraad voor nationale ontwikkeling.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May