Zonnepanelen en opening educatiecentrum bij start legseizoen
28 Feb 2023, 22:07
foto
Formele opening van educatiecentrum Kadaru te Galibi (v.l.n.r. Regioleider Jachtopzieners Haidy Bouman, WWF-Guianas Oceans Coördinator Soraya Wijntuin, Districtssecretaris Edith Awankaroe)


De start van het legseizoen van de zeeschildpadden viel dit jaar samen met de opening van een zonnepanelen systeem van het multifunctioneel centrum en educatiecentrum te Galibi en de feestelijke opening van het educatiecentrum te Braamspunt, schrijft WWF-Guianas in een persbericht.

Het multifunctioneel gebouw van Galibi is voorzien van een 4,89 KWP-zonnepanelen systeem met batterijen. Dit zonne-energiesysteem is onderdeel is van een groter Internationaal project: Renewable Energy Access for Sustainable Livelihoods and Conservation in the Amazon, gefinancierd door de Charles Stewart MOTT Foundation, geïmplementeerd door WWF-Guianas en energie-experts Ryan Nannan en Anand Kalpoe met ondersteuning van enkele AdeKUS-studenten.

Er zijn lokale mensen getraind om kleine storingen te verhelpen. Het systeem faciliteert andere natuurbeschermingsprojecten van WWF-Guianas in de regio, zoals het in kaart brengen van jaguars en monitoren van zeeschildpadden middels de SMART-tool. De monitoringsactiviteiten zorgen voor werkgelegenheid in Galibi en worden gecoördineerd door de lokale Stichting Duurzame Natuurbehoud Alusiaka (Stidunal).

Educatiecentrum Galibi

Het nieuwe educatiecentrum is vormgegeven als een gestileerde zeeschildpad en heeft van de lokale bewoners de naam ‘Kadaru’ heeft gekregen, dat schildpad betekent in Kaliña. Verwijzend naar de gebeeldhouwde Aitkanti en Krapé in het zand met hun neus richting de oceaan, deelt districtssecretaris Edith Awankaroe haar optimistische gevoel dat deze schildpadden meer soortgenoten zullen gaan aantrekken.

David Singh, directeur van WWF-Guianas verwijst in zijn toespraak naar de opdruk op de shirts van WWF vertegenwoordigers: ‘Project HOPE’ en benadrukt dat wij allen onderdeel zijn van dit ‘project om Suriname een nog mooiere plek te maken’. Zowel DC Mohamedsafiek Radjab van Commewijne als vertegenwoordiger van de DC van Marowijne, Edith Awankaroe, benadrukken dat onderhoud zorgt voor behoud.

De wens om zo lang als mogelijk van dit bezoekerscentrum te genieten wordt gedeeld door kapitein Selowen Alamijawari van Stidunal. Toeristen maken veelvuldig foto’s bij de letters, het life-size jaguar informatiebord en de schildpadden. Het vernieuwen van het educatiecentrum is mogelijk gemaakt dankzij fondsen van WWF-Belgie en WWF-Nederland en uitgevoerd door WWF-Guianas en subcontractor Night Owl Projects, onder leiding van Romano Jalimsingh.

Educatiecentrum Braamspunt

Eveneens gefinancierd door WWF-Belgie en WWF-Nederland, is het opgeknapte educatiecentrum te Braamspunt. De uitvoering is gedaan door WWF-Guianas en subcontractor Night Owl Projects, met ondersteuning van Natuurbeheer. Op Braamspunt is een grote rol weggelegd voor Natuurbeheer, onderdeel van ’s Lands Bosbeheer (LBB), dat ook de handhaving op dit beheersgebied (MuMa) uitvoert door middel van jachtopzieners.

Braamspunt mag enkel worden bezocht met toestemming van LBB. Touroperators en gidsen kennen de regels en Sirano Zalman (Plantage resort Frederiksdorp) benadrukt dat toeristen niet het gevaar vormen voor de zeeschildpadden, maar de stropers. Hij wordt hierin ondersteund door Kenzow Lashley als vertegenwoordiger van de UTGS (United Tourguides Suriname) en touroperator/boothouder Kiran Balrampersad.

Sirano vertelt dat Commewijne sinds kort beschikt over een professionele website voor het aantrekken van bezoekers en daarmee het eerste district is in Suriname dat zich op deze manier positioneert. Sabina Khan, Conservation Director van WWF-Guianas, geeft aan dat samenwerken de sleutel is tot succes in het beschermen van zeeschildpadden: “Alleen samen kunnen we de natuurlijke- en menselijke factoren die deze dieren met uitsterven bedreigen aanpakken.” Districtscommissaris van Commewijne Mohamedsafiek Radjab erkent dat bewustwording van de beschermde status van zeeschildpadden moet worden vergroot, schrijft WWF-Guianas.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May