Stichting Lobi Health Center al 55 jaren in dienst samenleving
28 Feb 2023, 04:53
foto


(Aangeboden)

Vandaag is het 55 jaren geleden dat de stichting besloot haar specifieke diensten aan te bieden aan de Surinaamse samenleving. Na 50 jaren werd de naam in februari 2018 veranderd in Stichting Lobi Health Center (SLHC) om recht te doen aan de groei van een simpele family-planning organisatie naar een breed georiënteerde public health organisatie met een scala aan preventieve diensten op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Anno 2023 is SLHC niet meer weg te denken uit de Surinaamse samenleving en heeft haar stempel gedrukt als het gaat om een laagdrempelige organisatie die niet discrimineert. Het gezond houden van de Surinaamse samenleving door het leveren van een bijdrage aan het voorkomen van een aantal ziekten op het gebied van de seksuele en reproductieve gezondheid is het belangrijkste doel van de stichting.

Kernwaarden en accreditatie
De stichting vindt het erg belangrijk om de privacy en confidentialiteit van haar cliënten te bewaken en besteedt daar erg veel zorg aan. Dit is terug te vinden in de standaarden, normen en waarden die gehanteerd worden bij de dienstverlening en het aantrekken en vormen van onze dienstverleners. Er wordt steeds gewerkt aan de kwaliteit en de controle van de dienstverlening. Om de vijf jaren wordt de Stichting als geaccrediteerd lid van het International Planned Parenthood Federation (IPPF) doorgelicht door een deskundig en onafhankelijk team van het IPPF, om na te gaan of de stichting nog steeds voldoet aan de internationale standaarden van deze moederorganisatie. In november 2020 werd Lobi voor de derde keer geaccrediteerd en de volgende accreditatie staat gepland voor 2026.

SLHC en seksueel overdraagbare infecties
De stichting levert al bijkans 17 jaren een bijdrage aan het helpen managen van het hiv-vraagstuk middels haar Voluntary Counseling & Testing-site onder supervisie van het Ministerie van Volksgezondheid. De stichting mede in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, is bezig een pilot voor te bereiden om PREP (Pre Exposure Prophylaxis) te introduceren als een extra preventiemethode om hiv te voorkomen voor specifieke doelgroepen, waaronder bijv. de LGBTQ-gemeenschap en koppels waarbij één van de partners hiv-positief is, ARVs gebruikt maar het virus nog aantoonbaar is in het bloed. Er zal op de jaardag van de stichting een specifiek Whatsapp infonummer opengesteld worden waarop belanghebbenden kunnen appen om meer te weten te komen over PREP.

SLHC en kankerpreventie
Lobi heeft al sedert 1978 ervaring met baarmoederhalskankerscreening en heeft zich in de afgelopen jaren ingezet om een model voor nationale screening per district uit te zetten en uit te testen middels een pilotproject eerst in Saramacca en daarna in Wanica. De resultaten van het uitrolmodel per district zijn gepresenteerd op een nationaal symposium in 2018 en de bevindingen zijn meegenomen in het Nationaal Kankerplan 2018-2028 en het recent goedgekeurde Nationaal Strategisch Plan voor Preventie en Controle van Baarmoederhalskanker 2021-2030 van het ministerie van Volksgezondheid.
Lobi heeft in de planning om de mogelijkheid voor HPV-testen en of HPV-self sampling als primaire screeningstest uit te testen en de financiële haalbaarheid daarvan na te gaan.

Erkentelijkheid

Bestuur en directie wensen hun erkentelijkheid uit te spreken aan eenieder die de stichting heeft ondersteund en nog ondersteunt in het bereiken van haar doelstellingen. Speciale en hartgrondige dank aan de staf en medewerkers van de stichting die met hun jarenlange niet aflatende inzet en toewijding, de ziel zijn van de organisatie en de liefdevolle binding met onze cliënten.

Libi wan gosonto Lobi Libi!
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May